donderdag 5 november 2020 - Genk
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De nieuwe parkeermeter, hier als proefproject in de Stalenstraat, zou gemakkelijker in gebruik zijn en moet een foute ingaven voorkomen. RR

Parkeren

Nieuwe parkeermeter moet vergissingen voorkomen

GENK

In de Stalenstraat is een proefproject opgestart met een nieuwe parkeermeter. Die moet vooral voorkomen dat er vergissingen worden gemaakt bij het intoetsen van een nummerplaat.

In de huidige parkeerautomaten stemmen de letters en cijfers niet altijd overeen met het drukpunt om ze in te geven. Ondanks dat ze eventjes vergroten en oplichten bestaat het risico op foute ingaven. En dat kan dan weer leiden tot een retributie van 25 euro. “We zijn met alle actoren voortdurend over het parkeersysteem in overleg”, zegt burgemeester Wim Dries. “Daarbij houden we vooral een vereenvoudiging van het systeem voor ogen. Soms zijn dat kleine ingrepen en soms grotere. Zo zijn we nu een proefproject met een nieuwe parkeermeter opgestart. Er waren inderdaad meldingen dat er fouten mogelijk zijn bij het ingeven van de nummerplaat. Daarom hebben we nu een parkeermeter uitgerust met een ander type touchscreen. Die zou beter werken en is gemakkelijker in gebruik.”

Bon

Een andere veel gehoorde opmerking is dat de parkeerder die een retributie krijgt dat pas dagen later te weten komt. “We zijn nog aan het onderzoeken of we iets met een bon kunnen doen”, gaat Dries verder. “Bijvoorbeeld achter de ruitenwisser steken. Dan weet de betrokkene dat hij het recht heeft om er een ganse dag te staan. Maar daar zijn we nog niet uit. Voorts is er een nieuwe app in ontwikkeling die het allemaal nog veel gemakkelijker maakt. Dan kan je al vanuit je auto aanklikken dat je wagen staat in een van de vier parkeerzones. We blijven ook communiceren over de werking van het systeem en de aanpassingen.”

Die zijn het gevolg van een protest tegen het parkeerbeleid. Op Facebook werd de groep ‘Neen tegen het parkeerbeleid in Genk’ opgericht die nu al bijna 9.000 leden telt. Ook in de gemeenteraad zorgt het systeem voor controverse. De oppositiepartijen vroegen de stad om alle retributies terug te betalen en ze pas opnieuw weer in te voeren als alles op punt zou staan. Daar wilde de stad niet van weten, onder meer ook omdat het oneerlijk zou zijn ten opzichte van degenen die het systeem wel juist gebruikten.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws