Direct naar artikelinhoud
Gent

‘Voetenman’ geeft zichzelf aan bij politie in Gent na opsporingsbericht in Faroek

Faroek toonde beelden van de Gentse 'voetenman'.Beeld VTM NIEUWS

De ‘Voetenman’, die al sinds 2006 jonge meisjes achtervolgt tot in hun studentenkot om daar aan hun voeten te ruiken, heeft zichzelf aangegeven bij de politie van Gent. Na een opsporingsbericht in het VTM-programma Faroek kwam er een cruciale tip binnen vanuit Frankrijk, die geleid heeft tot zijn identificatie. Het betreft een 47-jarige Fransman afkomstig uit de omgeving van Rijsel. Woensdagvoormiddag kwam hij zichzelf aangeven.

De man deed zichzelf voor als doofstom, maar blijkt nu toch te kunnen praten. “Hij werd uitgebreid verhoord en hij bekent de feiten”, aldus het parket Oost-Vlaanderen. “Hij erkent dat hij een problematiek heeft waarvoor hij een gepaste behandeling wil volgen. Na het verhoor mocht de man van het parket beschikken met de uitdrukkelijke voorwaarde om deze behandeling te volgen, en daarvan de nodige bewijsstukken voor te leggen.”

Op 30 september kreeg de ‘Voetenman’ voor het eerst in 14 jaar een gezicht. Via het VTM-opsporingsprogramma Faroek verspreidde de politie toen een robotfoto van de man die al sinds 2006 de Gentse studentenbuurt onveilig maakt als voetenfetisjist. Hij schuimde er de omgeving van de Overpoort af en achtervolgde zijn slachtoffers tot aan hun studentenkot, en deed zich dan voor als een doofstomme man die hulp nodig had.

Zeventien studentes dienden de voorbije jaren klacht in bij de politie, maar minstens evenveel andere meisjes deden dat niet. “Op het moment zelf wist ik niet wat er mij overkwam”, zegt één van zijn slachtoffers. “Het was zo bizar dat het zelfs grappig werd. Pas later besefte ik dat die man me eigenlijk aangerand had.” Andere slachtoffers vonden de ‘Voetenman’ allesbehalve grappig. “De dag dat het mij overkwam, heb ik mezelf opgesloten in mijn studentenkot zodra de ‘Voetenman’ buiten was”, zegt een ander meisje. “Die avond heb ik in mijn lavabo geplast. Omdat ik té bang was om naar het toilet op de gang te gaan.”