Direct naar artikelinhoud
Eupen

Twee minderjarigen opgepakt die terreuractie beraamden in ons land

Twee minderjarigen opgepakt die terreuractie beraamden in ons land
Beeld ANP

Twee minderjarigen uit de buurt van Eupen zijn opgepakt omdat ze plannen beraamden voor een terreuraanval en trouw zwoeren aan IS. Dat heeft De Morgen uit goede bron vernomen.

Afgelopen zaterdag zijn bij huiszoekingen in Eupen en Kelmis twee minderjarigen opgepakt van 16 en 17 jaar oud. De twee worden verdacht van poging tot terroristische moord en deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. Volgens bronnen zouden de twee een videoboodschap hebben opgenomen waarin ze trouwen zweerden aan terreurgroep IS. 

De minderjarigen planden daarnaast een aanslag tegen de politie. Een bron bij de veiligheidsdiensten verduidelijkt aan De Morgen dat het niet gaat om een verijdelde aanslag die zo goed als klaar was om uitgevoerd te worden. De plannen van de twee bevonden zich nog in een prille fase. Het dreigingsniveau voor ons land zal daarom niet verhoogd worden.

Volgens diezelfde bron toont het tijdig ingrijpen wel dat de veiligheidsdiensten erin slagen zorgwekkende signalen snel op te vangen. Het federaal parket spreekt in een perscommuniqué van een “zeer goede samenwerking” tussen de betrokken diensten. Ook de Staatsveiligheid is bij het dossier betrokken.

Onderzoek moet uitwijzen wat de bedoelingen van de twee minderjarigen precies waren. De twee zijn intussen in een jeugdinstellingen geplaatst.