Josepha Velge: "Plots werd ik op een tank gehesen en gaf een Britse soldaat mij vol op de mond een kus."
Volledig scherm
PREMIUM
Josepha Velge: "Plots werd ik op een tank gehesen en gaf een Britse soldaat mij vol op de mond een kus." © Klaas De Scheirder

‘Kusmeisje’ op iconische foto Antwerpse bevrijding sterft aan corona

ANTWERPENZe was het meisje van de meest iconische foto van de bevrijding van Antwerpen in 1944. Daarop is een Britse tanksoldaat te zien die Josepha Velge — toen 7 — enthousiast naar zich toetrekt en hartstochtelijk kust. Dinsdag is Josepha overleden aan de gevolgen van corona. Ze werd 84.

15 reacties

  • Mathias Lunders

    3 jaar geleden
    Mooi verhaal? Meisje was 7 en werd gedwongen gekust door volwassene. Wat een pervert!
  • Alain Heyrman

    3 jaar geleden
    Top! R.I.P.
  • Charlotte De greef

    3 jaar geleden
    Prachtige foto! Wat een bijzondere tijd moet dat geweest zijn! Rust in vrede, lieve dame...
  • Christophe catteeuw

    3 jaar geleden
    Fantastisch verhaal , heel mooi en de juistheid ervan is nu bekend, top foto!
  • stefan crama

    3 jaar geleden
    Op die leeftijd is de minste besmetting dodelijk, corona of niet. 
  1. Amalie (26) heeft dezelfde tumor die Neyla (5) het leven kostte: “Tijdens mijn operatie ben ik er twee keer bijna in gebleven”
    PREMIUM

    Amalie (26) heeft dezelfde tumor die Neyla (5) het leven kostte: “Tijdens mijn operatie ben ik er twee keer bijna in gebleven”

    Amalie Kempeneer (26) heeft de dood in de ogen gekeken, maar kon het navertellen. Drie jaar geleden kreeg ze te horen dat ze een hardnekkige tumor in haar hersenstam had. Van hetzelfde soort dat de kleine Neyla (5) uit Deurne een jaar geleden het leven kostte. Sindsdien wordt haar leven getekend door ziekenhuisbezoeken, pijnmedicatie, verlammingen en dromen die ze moest opgeven. Nochtans ziet ze de toekomst zo rooskleurig mogelijk in. “Het liefste wat ik doe is naar mensen hun verhalen luisteren en hen raad geven.”
    Antwerpen
  2. Drie dagen na FAROEK-reportage: politie vat man die vrouw (69) verkrachtte in haar huis

    Drie dagen na FA­ROEK-reportage: politie vat man die vrouw (69) verkracht­te in haar huis

    De man die begin maart een vrouw van 69 bij haar thuis in Sint-Niklaas heeft overvallen én verkracht, is opgepakt. Hij wordt vandaag nog voor de onderzoeksrechter geleid. Afgelopen zondag verspreidde de politie bewakingsbeelden van de man in ons opsporingsprogramma FAROEK, te bekijken hier op HLN. De speurders benadrukten toen hoe belangrijk het is dat de man snel gevat zou worden: “Hij is zeer gevaarlijk. Hij zei dat hij dit moest doen van de stemmen in zijn hoofd.”