Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Verkiezingen Amerika: wanneer we de resultaten kunnen verwachten

Verkiezingen Amerika: wanneer we de resultaten kunnen verwachten
Beeld AFP

De komende uren worden in de nog betwiste staten nieuwe cijfers over de Amerikaanse presidentsverkiezingen verwacht. Een overzicht.

en

In de telling van persbureau AP kan Joe Biden vandaag nog de benodigde 270 kiesmannen binnenhalen, als hij Nevada wint. President Trump kan nog altijd winnen, maar dat gaat allicht niet vandaag gebeuren. Hij heeft winst in Pennsylvania en nodig en het is nog onduidelijk wanneer de staat de winnaar kan uitroepen. 

Volg de laatste ontwikkelingen:

• Lees alle nieuws meteen in onze liveblog.
• Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws

Waar wachten we op?

Voor de presidentsverkiezingen weten we, om 22.30 uur onze tijd, nog niet wie er heeft gewonnen in Alaska (3 kiesmannen), Arizona (11), Georgia (16), Nevada (6), North Carolina (15) en Pennsylvania (20) 

Vijf staten zijn nu erg belangrijk: Arizona, Pennsylvania, North Carolina, Nevada en Georgia. Daar zijn Joe Biden en Donald Trump verwikkeld in een nek-aan-nekrace voor het Amerikaanse presidentschap.

Wanneer zullen we de resultaten kennen?

In Nevada heeft Joe Biden een kleine voorsprong nadat meer stemmen zijn geteld. De staat geeft in de loop van donderdag meer resultaten vrij.

In Arizona, waar Biden vrij ruim voorligt, maar waar Trump wel inloopt, geeft de county Maricopa, de grootste van de staat, om 3 uur ‘s nachts onze tijd een update. AP heeft Arizona aan Biden toegewezen, hoewel nog maar 86 procent van de stemmen geteld is. Andere media, zoals CNN en de New York Times zijn voorzichtiger.

Georgia verwacht het tellen vandaag af te ronden. President Trump ligt voor, maar zijn tegenstrever Biden heeft veel goed gemaakt en ligt nog maar 0,4 procent achter, terwijl 96 procent van de verwachte stemmen geteld zijn. Veel stemmen moeten nog geteld worden in Atlanta en de omliggende voorsteden, waar Biden sterk is.

In Pennsylvania moeten nog een hoop poststemmen geteld worden. In de komende uren worden voortdurend nieuwe cijfers vrijgegeven, maar het tellen kan mogelijk nog tot morgen duren. Trump heeft hier een voorsprong van 1,5 procent, maar Biden loopt op de president in. Hier moet nog acht procent van de verwachte stemmen geteld worden. Naar verwachting zitten hier veel Bidenstemmen bij - vooral uit de steden waar de Democraten sterker zijn. Mogelijk zou er tegen vrijdagochtend onze tijd een winnaar kunnen worden aangeduid.

President Trump heeft een kleine voorsprong in North Carolina, met 95 procent van de stemmen geteld. De staat aanvaardt nog toegekomen poststemmen tot 12 november, en het is mogelijk dat de uitslag dan pas wordt bekendgemaakt.

Alaska wordt wellicht de laatste staat waarvan we het definitieve resultaat zullen kennen. Het duurt nog zeker een week tot de poststemmen of vroege stemmen daar worden geteld. Maar Alaska is een rode staat die bijna zeker naar Trump zal gaan.

Krijg een bericht als we de nieuwe president kennen

Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws