©  RR

COMMENTAAR. Koude douche na het knallend vuurwerk tegen Tottenham

“Wie? Lask?” Niet alleen de Antwerpfans moesten na de loting begin oktober de hulp van Google inroepen om de Oostenrijkse tegenstander van de Great Old in de Europa League te screenen. En dat het geen pannenkoeken – om eens een informele voetbalterm te gebruiken – zijn, bleek gisterenavond op de Bosuil. Wat een koude douche na het knallend vuurwerk tegen Tottenham. De return op 26 november in Linz zou wel eens bepalend kunnen zijn voor een plek in de top twee. Antwerp kan dan maar beter winnen.

LEES OOK. Antwerp staat weer met de voeten op de grond: tienkoppig LASK wint op de Bosuil

Na de knappe start tegen het Bulgaarse Ludogerets en de ronduit historische zege tegen Tottenham vorige week stond Antwerp mooi te blinken bovenaan groep J. Een schitterende 6 op 6: niemand had daar op voorhand hardop over durven dromen. Het opende een andere droom: Europees overwinteren. Dat hadden sinds de opstart van de Europa League, in 2009, vijftien andere Belgische clubs klaargespeeld. Voor Antwerp was het geleden van het seizoen 1992-1993, het gezegende jaar dat eindigde op Wembley tegen Parma. Maar dat was nog in een periode toen men in een Europese beker amper vier of vijf tegenstanders moest uitschakelen om in de finale te staan.

En er was nog een droom: met een 9 op 9 van start gaan in de groepsfase van de Europa League. Een huzarenstukje dat enkel Anderlecht als Belgische club ooit had voorgedaan, in 2011. Met… Dieumerci Mbokani in de spits. En in een groep met het Oostenrijkse Sturm Graz. Dat kon geen toeval zijn. Maar Lask was niet van plan dat toeval een handje te helpen. “In België kent niemand hen. Maar als je 24 uur op 24 met voetbal bezig bent, zoals ik, weet je dat het een goeie ploeg is”, had Leko vooraf nog eens extra gewaarschuwd. Hij had gelijk.

 ©  AP

De nederlaag tegen Anderlecht afgelopen weekend zette Antwerp in de Jupiler Pro League weer even met de voetjes op de grond. Lask deed hetzelfde met het stamnummer 1 in de Europa League. Voor rust waren de snel voetballende en hoog drukkende Oostenrijkers superieur. Na rust bleven ze zelfs met z’n tienen vrij eenvoudig overeind tegen een zwoegend Antwerp.

Moet Antwerp nu wanhopen? Nee. De historische statistieken zitten nog steeds mee. Een ploeg die de voorbije elf seizoenen met een 6 op 6 van start ging in de groepsfase had 94% kans op Europees overwinteren. Zelfs met een 6 op 9 is de kans op Europees voetbal na de jaarwisseling nog groot, 80% procent zelf. Vraag maar aan Club Brugge (2011) en Racing Genk (2016 en 2018), die werden toen nog groepswinnaar.

Maar historische statistieken en kansberekeningen kunnen ook bikkelhard zijn, weet Standard sinds het seizoen 2018-2019. De Rouches stonden in de Europa League in hun groep toen ook met 6 op 9 na drie speeldagen. Ze behaalden aan het eind van de meet, midden december, zelfs 10 punten, maar werden wel pas derde en waren uitgeschakeld.

Tottenham, Antwerp en Lask staan nu met z’n drieën samen aan kop in groep J. Met theoretisch evenveel kansen op een plek in de zestiende finales van de Europa League. Maar voetballend zal Antwerp over drie weken in Oostenrijk toch uit een ander vaatje moeten tappen. Of alle Europese dromen liggen aan diggelen. 

Peter Goris

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER