Direct naar artikelinhoud
OverzichtSwing states

Dit is wat we tot nu toe weten over de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen

Aanhangers van Donald Trump in Philadelphia, Pennsylvania.Beeld Getty Images

Arizona, Pennsylvania, North Carolina, Nevada en Georgia. In die vijf staten wordt de strijd om het Amerikaanse presidentschap nog gevoerd. Na twee lange dagen van stemmen tellen is uitdager Joe Biden de overwinning heel dicht genaderd.

Volg de laatste  ontwikkelingen over de verkiezingen in onze liveblog ›

en

Wat is het verschil in stemmen? En hoeveel moeten er nog geteld worden?

De grafiek hieronder wordt automatisch bijgewerkt en toont wie op dit moment aan de leiding ligt in de verschillende cruciale staten. Ze tonen ook hoeveel stemmen er nog geteld moeten worden.

Georgia (16 kiesmannen): 1.598 stemmen verschil

De strijd om de staat Georgia (16 kiesmannen) is bloedstollend. Donald Trump stond dagenlang op kop in de voorlopige resultaten, maar zijn voorsprong op Joe Biden werd beetje bij beetje kleiner. Biden heeft Trump ingehaald en intussen heeft de Democraat een voorsprong van 1.598 stemmen, zo meldt CNN. Meer dan 99 procent van de stemmen is geteld.

Opgelet: Joe Biden heeft de staat nog niet officieel binnengehaald. De resultaten zijn ‘too close’ om een winnaar aan te wijzen. Er komt meer dan waarschijnlijk een hertelling in Georgia.

Georgia is van levensbelang. Als Biden de winst pakt, komt de Democraat uit op 269 kiesmannen. Dan is winst in eender welke andere openstaande swing state voldoende om president te worden.

Bij verlies van Georgia kan Trump geen president worden. De Republikein zou dan uitkomen op maximaal 269 kiesmannen (als hij alle andere staten zou winnen), één te weinig voor het presidentschap. 

Pennsylvania (20 kiesmannen): Biden nu  13.662 stemmen voor

Ook in de cruciale swing state Pennsylvania is Biden over Trump gesprongen. Biden heeft nu een voorsprong van  13.662 stemmen.

Nog 136.000 stemmen zijn ongeteld, waarvan er volgens projecties heel wat naar Joe Biden zouden kunnen gaan.

Nevada (6 kiesmannen): onbeslist

In Nevada staat Biden voor met 0,9 procent, of ruim 20.000 stemmen.

Arizona (11 kiesmannen): Biden op kop

In de zuidwestelijke staat Arizona, die volgens voorspellingen van Fox News en andere Amerikaanse media naar Biden gaat, is juist sprake van een omgekeerde ontwikkeling. Daar loopt Trump in op Biden. Die laatste leidt er voorlopig nog met 1,4 procent of zo’n 41.000 stemmen. Daar is nog 8 procent te tellen.

Donald Trump en Joe Biden.Beeld AFP

Als de 11 kiesmannen van Arizona inderdaad naar Biden gaan, heeft de Democraat aan een zege in Georgia (16 kiesmannen) genoeg om de kritieke drempel van 270 kiesmannen te halen en zo de presidentsverkiezingen te winnen. Als Biden uiteindelijk wint in Pennsylvania, heeft hij Arizona niet nodig om Trump te verslaan.