Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Team-Trump wacht rechtszaak vanwege gebruik nummer Y.M.C.A.

Trump danst op YMCA.Beeld KameraOne

Advocaten zijn van plan ‘een dezer dagen’ juridische stappen te nemen tegen het campagneteam van president Donald Trump vanwege het gebruik van de hit Y.M.C.A. tijdens de Republikeinse verkiezingscampagne. Het disconummer van de Village People werd regelmatig afgespeeld tijdens de bijeenkomsten van Trump, maar daarvoor is geen toestemming gevraagd.

Het liedje uit 1978 werd ook gebruikt in een campagnevideo van de Republikeinse kandidaat. De video waarin te zien is hoe de president danst op het nummer, werd op Twitter zeker 40 miljoen keer bekeken. Trump deelde de video zelf op het sociale mediaplatform en schreef daarbij VOTE! VOTE! VOTE! (STEM! STEM! STEM!).

De advocaat van de rechthebbenden, waaronder platenlabel Scorpio Music, kondigde gisteren aan een officiële klacht in te dienen. De rechthebbenden ‘hebben met verbazing dit misbruik ontdekt en bovendien zouden ze het gebruik voor partij- en verkiezingsdoeleinden van Donald Trump nooit hebben geaccepteerd’, zei advocaat Richard Malka.

Het nummer Y.M.C.A. van de Village People was veertig jaar geleden een internationale hit. De Amerikaanse muziekgroep werd een symbool voor de homogemeenschap wereldwijd.

Door de dansvideo van Trump kwam het nummer weer in de Amerikaanse hitlijsten te staan. De zanger van van de muziekgroep Victor Willis zei eerder tegen de BBC dat de Village People niet achter presidentskandidaat Trump staat en hem zelfs heeft gevraagd om te stoppen met het gebruiken van hun liedje.