Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

▶ Trump in ongeziene toespraak: ‘Als je de legale stemmen telt, heb ik makkelijk gewonnen’

Donald Trump.Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump gebruikte vannacht de perszaal van het Witte Huis om een ongeziene tirade te houden tegen de ‘grote Democratische fraude’. ‘Als je de legale stemmen telt, heb ik makkelijk gewonnen. Maar ze tellen de illegale stemmen en proberen de verkiezingen van ons te stelen.’

▶ Bekijk de opvallendste fragmenten

Video wordt geladen...

Zonder enige onderbouwing beweert Trump dat het telproces in meerdere staten wordt gemanipuleerd door de Democraten. “Er is veel gerommel gaande. Dat kunnen we niet laten gebeuren.” 

De president zag de afgelopen 24 uur zijn voorsprong in meerdere staten verdampen. Zijn uitdager Joe Biden zit hem in onder andere de swing states Georgia en Pennsylvania op de hielen. In deze staten is het telproces in handen van Democraten, stelt Trump, types die er volgens hem op uit zijn om hem op frauduleuze wijze uit het Witte Huis te werken.

Volg alle ontwikkelingen en resultaten in onze liveblog.

Nieuwszenders onderbreken speech

Verschillende Amerikaanse nieuwszenders onderbraken het persstatement van Trump om de boude beweringen van de president te corrigeren en het vervolg van zijn boodschap niet uit te zenden. “Er zijn geen illegale stemmen, voor zover we weten. Er is geen verkiezingswinst voor Trump, voor zover we weten”, zei de presentator van MSNBC. “Opnieuw bevinden we ons in de ongebruikelijke positie dat we de president onderbreken en ook nog eens corrigeren.”

‘Corrupte plekken’

De president noemde Detroit (Michigan) en Philadelphia (Pennsylvania) “twee van de meest corrupte plekken van het land”. De staat Michigan is inmiddels gewonnen door Biden. In Pennsylvania ligt Trump nog zo’n 80.000 stemmen voor op Biden, maar de Democraat loopt snel op hem in. Volgens Trump werden zijn mensen in deze twee steden, die overwegend Democratisch stemmen, geweigerd bij het telproces. “Ze willen dat niemand meekijkt terwijl ze de stemmen tellen. Zo proberen ze de verkiezingen te stelen.”

Nogmaals beweerde hij dat er wordt gefraudeerd met stemmen die per post zijn verstuurd, iets waar hij in de aanloop naar de verkiezingen ook al voor waarschuwde. De poststemmen zijn volgens Trump ‘illegale’ stemmen omdat ze te laat zouden zijn binnengekomen of omdat de identiteit van kiezers niet voldoende zou kunnen worden gecontroleerd. “Ze missen een poststempel, ze missen identificatie. We zien veel ongeregeldheden. Dit is een zaak die mogelijk voor de hoogste rechter van ons land zal komen.”

In grote lijnen herhaalde Trump wat hij dinsdagnacht na de verkiezingsdag beweerde: ik heb gewonnen, maar zij proberen mijn winst af te pakken. Zijn claims voor fraude en ongeregeldheden tijdens het tellen worden op geen enkele manier bevestigd door autoriteiten of observeerders in de staten waar nog wordt geteld.

Het presidentschap glipt Trump langzaam uit zijn vingers, de meeste stemmen die momenteel binnenkomen zijn voor zijn rivaal. In een verwoede poging vast te houden aan de macht, kondigde zijn team de afgelopen twee dagen meerdere rechtszaken aan tegen vermeend sjoemelen met stemmen.