‘Inspanningen beginnen te werken, maar het huidige regime moeten we nog lang aanhouden’

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is tussen 25 en 31 oktober met 4 procent gedaald in vergelijking met de week daarvoor. Volgens viroloog Steven Van Gucht beginnen de inspanningen te werken, maar moeten we het huidige regime nog lang aangehouden om in veilig vaarwater terecht te komen.

‘Net als de voorbije dagen zien we de cijfers in goede zin evolueren’, zei Van Gucht tijdens de persconferentie van het crisiscentrum. ‘Mogelijk tekent zich de piek van de tweede golf af.’

Het aantal nieuwe besmettingen daalt licht, net als het aantal ziekenhuisopnames. Op intensieve zorg neemt het aantal patiënten nog licht toe, maar het tempo vertraagt. Het aantal sterfgevallen blijft erg hoog, maar ook daar vertraagt de toename lichtjes.

Als deze trends blijven aanhouden, was dinsdag 27 oktober voorlopig de piek van de tweede golf, met iets meer dan 22.000 besmettingen in één dag.

‘Het is duidelijk dat de inspanningen beginnen te werken, maar de weg naar beneden is nog heel lang, we moeten het huidige regime nog lang volhouden om in veilig vaarwater te komen’, zei Van Gucht.

Op dit moment vindt de helft van de besmettingen plaats bij de 40-plussers. De 90-plussers zijn nog altijd het meeste getroffen. De daling is zichtbaar in bijna alles landsdelen, alleen in Namen is er een lichte toename van 4 procent.

‘Ondanks deze dalingen ligt het aantal besmettingen nog ongezien hoog’, zei Van Gucht. ‘Ze zijn nog bij de hoogste van Europa, samen met die in Tsjechië.’

‘Bobbel of pijn? Laat u onderzoeken’

Volgens Van Gucht is het opvallend rustig bij huisartsen en op de spoeddienst voor niet-covid-zorg. ‘Het lijkt soms op een rustige zomerdag in plaats van een typische herfstdag’, zei Van Gucht. ‘Velen wachten om hun huisarts te consulteren of om naar de spoedafdeling te gaan, omdat ze vrezen dat er geen tijd is. Niets is minder waar’, benadrukte Van Gucht. ‘Alleen niet-dringende zorg wordt uitgesteld, maar u kan er nog terecht voor klachten of zorgen, en de consultaties gaan door.’

‘Voelt u een bobbel, heeft u pijn, bloed in de ontlasting of een andere klacht, aarzel dan niet, maar laat u onderzoeken door een arts’, zei Van Gucht. ‘Er is plaats voor u, en het is er veilig.’

Uitval personeel woonzorgcentra

Het aantal besmettingen en uitbraken in de woonzorgcentra stijgt nog, maar ook hier is de stijging minder snel dan vorige week. Het aantal grote uitbraken met tien of meer gevallen blijft ook toenemen. De personeelsleden in de woonzorgcentra hebben het ook moeilijk. Ze vervullen een zware taak. In combinatie met de besmettingen bij het personeel zelf, is er meer uitval. ‘Studenten werken steeds meer als vrijwilliger in verschillende zorgsectoren, we willen onze steun uiten aan het personeel, de studenten, vrijwilligers en mantelzorgers’, zei Van Gucht.

Bekijk hier de cijfers van vrijdag 6 november.