Divock Origi. ©  EPA-EFE

Charles De Ketelaere voor het eerst opgeroepen voor Rode Duivels, Origi niet geselecteerd

Bondscoach Roberto Martinez heeft vrijdagmiddag zijn selectie bekendgemaakt voor de interlands tegen Zwitserland, Engeland en Denemarken. De enige debutant deze keer is Club Brugge-talent Charles De Ketelaere. Ook Romelu Lukaku en Eden Hazard zitten in de omvangrijke selectie – andermaal meer dan 30 spelers –, maar of Lukaku in actie zal komen, is maar de vraag.

De meest verrassende naam in de Belgische selectie was die van Club Brugge-speler Charles De Ketelaere. “Charles heeft het hele seizoen al indruk gemaakt en het is belangrijk dat hij voor het eerst kan proeven van de Rode Duivels”, verklaarde Roberto Martinez. “We zijn blij met zijn ontwikkeling. Hij doet het erg goed op clubniveau en bij de Belgische beloften. Het is belangrijk dat eerst bij de Rode Duivels aansluit voor de oefenmatch tegen Zwitserland en nadien met die beloften nog kan spelen in de cruciale interland tegen ten Bosnië en Herzegovina.” Ook Sebastiaan Bornauw en Alexis Saelemaekers vervoegen na de match tegen Zwitserland de Belgische beloften.

Romelu Lukaku heeft hinder aan de adductoren en miste daardoor met Inter de wedstrijden tegen Parma en Real Madrid. Zijn coach Antonio Conte zet de medische staf in Milaan onder druk om hem fit te krijgen voor zondag tegen Atalanta. Tegelijkertijd wil de Inter-trainer ook niet te veel risico nemen met zijn 27-jarige aanvaller, want een adductorenletsel is heel lastig en te vroeg wederoptreden kan het seizoen in gevaar brengen. Conte staat daar in een spreidstand: als Lukaku zondag speelt, is er geen reden waarom hij niet voor de Duivels kan spelen. Komt Lukaku niet in actie, dan kan Conte er bij hem op aandringen om extra rust te nemen. “We hebben contact met Romelu sinds zijn blessure”, zei Martinez. “Er is nog tijd en we hebben er vertrouwen in dat hij klaar zal geraken. We zullen hem maandag testen en dan bekijken of hij minuten kan maken bij ons.”

Eden Hazard zal er na bijna een jaar afwezigheid ook weer bij zijn. Hij is fit en doet volop mee bij Real Madrid. “Eden is heel positief na zijn comeback. Hij speelde al twee matchen met Real Madrid. Hij boekt vooruitgang en blijft minuten verzamelen. Hij lijkt erop dat hij zonder pijn speelt en hij maakte en geweldige goal bij zijn return.”

Hetzelfde geldt voor zijn broer Thorgan bij Borussia Dortmund. Courtois, Vertonghen, De Bruyne en Mertens zijn ook terug. Thomas Vermaelen heeft voor het eerst sinds lang toestemming gekregen van Japan om naar België af te reizen.

Charles De Ketelaere. ©  BELGA

Zijn er niet bij door blessure: Timothy Castagne, Yannick Carrasco en Zinho Vanheusden. Divock Origi is niet geselecteerd. Ook Ritchie De Laet is er niet bij, al werd de Antwerp-verdediger door sommigen wel verwacht na zijn sterke prestaties. “We volgen Ritchie. Het is terecht dat zijn naam wordt genoemd. Hij is erg volwassen en neemt zijn vele ervaring uit het buitenland mee naar België. We zullen hem blijven volgen, we zijn open-minded. De deur staat open voor hem.”

Axel Witsel maakte woensdag indruk als centrale verdediger bij Dortmund tegen Club Brugge. Roberto Martinez ziet hem bij de Rode Duivels niet meteen in die rol. “Witsel kan op verschillende posities uit de voeten. Hij heeft zo veel maturiteit en ervaring. Het is een goeie optie om te hebben, maar bij ons speelt hij in het middenveld.”

DE SELECTIE:

Doelmannen: Thibaut Courtois, Simon Mignolet, Hendrik Van Crombrugge, Koen Casteels

Verdedigers: Toby Alderweireld, Sebastiaan Bornauw, Jan Vertonghen, Dedryck Boyata, Jason Denayer, Leander Dendoncker, Brandon Mechele,, Thomas Vermaelen

Vleugelspelers: Nacer Chadli, Thorgan Hazard, Thomas Meunier, Joris Kayembe, Alexis Saelemaekers

Middenvelders: Kevin De Bruyne, Dennis Praet, Youri Tielemans, Hans Vanaken, Axel Witsel

Aanvallers: Jérémy Doku, Eden Hazard, Dries Mertens, Romelu Lukaku, Leandro Trossard, Yari Verschaeren, Christian Benteke, Charles De Ketelaere, Dodi Lukebakio, Michy Batshuayi

(lvdw)