Futuristische diversiteit: 15 hotspots in Hongkong

Hongkong is een oriëntaalse smeltkroes met talloze verrassende en pittige kantjes. Een futuristische skyline dient als achtergrond voor een stad die gelaagd en divers is. We geven alvast 15 adresjes waarom je Hongkong zo snel mogelijk een bezoek moet brengen.

Steden zoals Singapore, Shanghai en Beijing proberen vaak het kosmopolitisch karakter van Hongkong te evenaren. Het lijkt wel of hier alles mogelijk is. De groene berg die als achtergrond voor de stad dient, is ook een sociale hoogtemeter. Hoe hoger je woont, hoe hoger je salaris en hoe belangrijker je sociale status. Het zijn de grootverdieners die meestal in de financiële sector werken die Victoria Peak kunnen beklimmen en zo het beste uitzicht op de stad hebben.

Maar wie denkt dat Hongkong enkel en alleen maar het financiële centrum van Azië is, zit er gelukkig naast. Kijk voorbij en doorheen het oerwoud van wolkenkrabbers en glimmende constructies en je ontdekt een levendige Chinese gemeenschap met een eigen manier van joie de vivre gekenmerkt door tradities en folklore.

3x lekker eten

In Hongkong de neus ophalen voor de Kantonese keuken zou een zonde zijn. Wat je hier voorgeschoteld krijgt, heeft niks te maken met wat we in België in de meeste Chinese restaurants proeven. Het aanbod is extreem en enorm. Van goedkope straattentjes waar ze voor je neus koken tot dure en gestylede westerse restaurants waar je het tiendubbele betaalt. Van lokale, Chinese private kitchens naar de private members clubs is het maar één straat ver.

De beste dim sums, het mooiste uitzicht over Victoria Harbour en een setting die wat doet denken aan Shanghai uit de jaren ’30 van de vorige eeuw: dat is waar One Harboud Road voor staat. Het is het meest elegante Chinese restaurant van de stad. Kom er voor de levendige lunch of een romantische tête-à-tête met verfijnde, Kantonese pareltjes van gerechten.

hongkong.grand.hyatt.com

Hongkong - One Harbour Road
David De Vleeschauwer

Zin in een westerse hap met een goed biertje na al die Chinese street food? Trek naar Little Creatures Brewery in levendig Kennedy Town, een van de enige microbrouwerijen van de stad. Een relaxte vibe, lekker bier en hartig, comfort food.

www.littlecreatures.hk

Hongkong - Little Creatures
David De Vleeschauwer

Yard Bird is dan weer dé hipster hang-out van Hongkong. Kom hier niet zonder reservatie, want deze coole yakitori-keet zit altijd afgeladen vol. Op het menu allerlei Japans getinte gerechtjes met de nadruk op spiesjes met (kippen)vlees, van het hart van de kip tot de nek.

www.yardbirdrestaurant.com

3x zalig slapen

Weg van de drukte van Central en gelegen in hip Kennedy Town ligt Hotel Jen, een van de fijnste betaalbare adressen van de stad. Ruime kamers met veel blank hout, soms met zicht over de rivier, lekker Aziatisch ontbijt en café Malakka beneden met fijne Maleisische gerechten. Vanaf ongeveer 100 euro per nacht.

www.hoteljen.com

Hongkong - Hotel Jen
David De Vleeschauwer

Als een van de klassiekers van de stad is Mandarin Oriental een iconisch adres te Central dat niet alleen ruime, luxueuze kamers heeft, maar ook de beste service van de stad biedt. In het hotel zitten bekende restaurants en bars verborgen, waaronder M bar met fantastisch zicht op de stad en gerechten van Franse topchef Pierre Gagnaire. Vanaf ongeveer 320 euro voor een dubbele kamer.

www.mandarinoriental.com

Vanuit het zwembad tuimel je bijna in de rivier. De Four Seasons heeft misschien wel het mooiste uitzicht op Kowloon. Binnenin zit Lung King Heen, het eerste Chinese 3-sterren Michelin restaurant ooit. Kies voor een kamer met club floor toegang: zo kan je in de privélounge met terras van de mooiste zonsondergangen boven de rivier genieten. Vanaf ongeveer 520 euro per nacht.

www.fourseasons.com/hongkong

Hongkong - Four Seasons
David De Vleeschauwer

3x knappe Instagramposts

De futuristische wolkenkrabbers van Hong Kong Island weerspiegelen het stadsbeeld en de rivier. Voor velen is de skyline van Hongkong dan ook een van de mooiste in de wereld.

De skyline van Hongkong is een van de meest fotogenieke plekken van de stad. Het HSBC-gebouw van de sterarchitect sir Norman Foster was bij de opening in 1985 een van de duurste in de wereld. Dit pand heeft volgens kenners de beste feng shui van de stad. Het uitzicht op de haven en het water is onbelemmerd en dat zal altijd zo blijven, want het hoofdkantoor van Hong Kong & Shanghai Banking heeft een deal met de stad dat er geen enkel gebouw tussen de bank en de rivier mag komen.

Hongkong
David De Vleeschauwer

Misschien niet de meest aantrekkelijke gebouwen van Hongkong maar wel iconisch: de grijze appartementsblokken die je overal langs de rand van de stad ziet. Dit zijn typische woonprojecten uit de jaren ’50 en ’60, toen er een groot huisvestingsprobleem was. Wie van de luchthaven Hong Kong Island nadert, zal deze immense en monotone Lego-achtige woonblokken snel zien opdoemen.

De luchthaven zelf is ook een staaltje van dure en opvallende architectuur. Sir Norman Foster mocht hiervoor het eiland Chek Kap Kok platgooien en er een nieuwe luchthaven op neerplanten. Voor business- en first class-passagiers van Cathay Pacific ontwierp John Pawson een superstrakke en veelbesproken lounge. Met zijn minimalistische en rustgevende interieur is dit zonder twijfel een van de meest unieke luchthavenlounges in de wereld.

3x leuk om te doen

Wie in het voorjaar Hongkong bezoekt, mag zeker het Bun Festival op het eiland Cheung Chau niet missen. Met de ferry is het een uurtje varen. Auto’s zijn verboden en het eiland is populair bij inwoners van Hongkong die even willen ontsnappen aan de stad.

Hongkong - Ferry
David De Vleeschauwer

Het festival duurt zeven dagen en staat compleet in het teken van de verjaardag van Boeddha. Drie dagen voor het feest begint, gaat het hele eiland op vegetarisch dieet. Zelfs McDonalds serveert dan vegetarische hamburgers.

Het hoogtepunt is een grote optocht op de laatste dag. Kinderen balanceren acrobatisch op palen door de straten en Chinese dansers animeren de tienduizenden toeschouwers. Wierook hangt in de lucht, oudere Chinezen zitten op bankjes met kleurrijke waaiers en jonge Chinezen lopen met ontblote torso te pronken door de nauwe straatjes van Cheung Chau.

Tropische baaien, fijn, wit zandstrand en zuivere lucht. Op een paar kilometer rijden van het centrum ligt het ruige schiereiland Sai Kung, dat deel uitmaakt van The New Territories van Hongkong. Het grootste deel van deze 12.500 hectare groen is beschermd en er mag niet meer bijgebouwd worden. Neem een taxi of bus tot in Sai Kung stad en beslis daar wat er verder op het programma staat. Sai Kung stad is een bedrijvig vissersstadje waar er langs de kade een rij vissersrestaurantjes met enorme aquaria de voorbijgangers proberen te overtuigen om hun verse waar uit te proberen.

De opties vanaf hier zijn talrijk. Neem een kleine ferryboot naar een van de kleinere en onbewoonde eilanden, of huur een jonk, een typische houten boot, met bestuurder die je overal rondvaart. Of trek verder naar Tai Long Sai Wan bijvoorbeeld met uitgestrekte, lange zandstranden, of Leung Shuen Wan, waar een groot waterreservoir het groene landschap domineert.

Dit gebied is ideaal om lange wandelingen te maken om dan in een goedkoop visrestaurantje de lokale vis- en schaaldieren uit te proberen. Een goed adres is You Ley Seafood in Pak Lap, een verlaten vissersdorpje waar het leven rustig verder kabbelt. Je gaat er ofwel met de boot naartoe, ofwel wandel je een klein uur naar beneden.

Vanaf zowel Kowloon als Hong Kong Island is het uitzicht over de rivier en Victoria Harbour de moeite. Ondanks de verschillende tunnels onder de rivier en haven, wordt de ouderwetse Star Ferry, die om de zoveel minuten van Hong Kong Island naar Kowloon en vice versa vaart, veel gebruikt. Het is een goedkope manier om van de rivier te genieten en de stad van op het water te bekijken.

De statige groen-witte ferry’s bepalen sinds de jaren ’40 het stadsbeeld van Hongkong. Op de Aqua Luna, een ouderwets junkschip dat omgetoverd werd tot een hippe loungeboot, vertrek je op een iets langere rondvaart. In 45 minuten vaar je langs de skyline van Hongkong terwijl je geniet van een cocktail of glas wijn.

www.aqualuna.com.hk

3x cocktails drinken

Dat Hongkong na kantooruren een bruisende stad is, bewijzen de honderden bars en cafés in de stad. Van geheime members-only adresjes tot toegankelijke jazz cafeetjes waar zowel Chinezen als expats komen relaxen met een glas wijn.

Hongkong - bar
David De Vleeschauwer

Het verhaal begon te NYC, waar Employees Only een van de meest bekende cocktailbars van de stad is. Sinds juni dit jaar ging ook Employees Only HK open: een plek in Lan Kwai Fong om perfect geshakete, klassieke cocktails te drinken tot in de vroege ochtenduurtjes (vandaar de naam: de bars zijn populair bij horecavolk dat na hun eigen shift hier iets komen eten en drinken).

www.employeesonlyhk.com

Een uniek adres: Salon Nr. 10 voelt bijna aan als een gezellige huiskamer waarin er regelmatig jazz optredens zijn van de internationale bands die ook in de vijfsterrenhotels optreden. Losse vibe en een mooie mix van expats, Chinezen en toeristen.

www.facebook.com/SalonNumber10

Ergens in een gang onder de kantoren van het chique paraplumerk Floxglove moet je aan een paraplu trekken en een geheime deur gaat open naar een van de meest elegante bars van de stad. Kom hier voor fijne cocktails en lekkere barhapjes plus het posh gentlemen’s style decor.

www.foxglovehk.com

Hongkong
David De Vleeschauwer

Praktische info

We vlogen zeer comfortabel met SAS, dat lid is van Star Alliance en via Stockholm dagelijks naar Hongkong vliegt. Vanaf 650 euro, taksen inbegrepen. De vernieuwde premium economy, met meer beenruimte, meer bagage en andere voordelen, kan vanaf 969 euro, taksen inbegrepen.

www.flysas.com

Van de luchthaven naar het centrum is het snelst met de Airport Express trein die in 23 minuten naar Central rijdt. Kostprijs is ongeveer 10 euro per persoon. Een taxirit kost ongeveer 23 euro. Beter is om Uber te gebruiken in de stad.

Meer info op www.uber.com.

Voor Hongkong is een Belgisch reispaspoort voldoende. Er zijn geen speciale inentingen vereist. De plaatselijke munteenheid is de Hong Kong Dollar. 1 Hong Kong dollar (HKD) is 0,11 euro. In de zomer kan de gemiddelde temperatuur oplopen tot 28 à 33 graden. In de herfst en in de lente kan het er warmer zijn dan 22 graden en in de winter blijft het klimaat mild.

www.discoverhongkong.com