Thuisgeleverde cocktails, ovenschotels van Wim Ballieu en een plantaardige pionier: 5x nieuw in foodland
Je weet wat ze zeggen: lekker eten is de beste troost. En zeker in coronatijden kan een smakelijk bord of heerlijk kokkerellen de perfecte afleiding zijn. Dus alsjeblieft: vijf keer nieuws uit foodland voor vijf keer meer plezier in de keuken.
1. Aan huis geleverd: ovenschotels uit de tijd van moemoe
Wim Ballieu: “We waren al lang aan het dromen van een concept dat past in onze filosofie – Belgische kost, met lokale ingrediënten. De plannen waren er sowieso, maar corona heeft alles versneld. Aan de ene kant willen we onze boeren helpen die anders met hun producten blijven zitten, nu de restaurants dicht zijn. Aan de andere kant geeft het ook onze koks van Balls&Glory werk. Ik dacht:in plaats van naar Netflix te kijken, laat ons koken.”
Wat schaft het menu?
“Elke week stellen we drie ovenschotels voor. Er zit slechts 100 gram gehakt in, 80% zijn groenten. In onze ovenschotel van linzen zit zelfs geen boter, alle smaak komt van knolselder.”
Je richtte net ook een dark kitchen op in Brugge.
“Restaurants waar geen maaltijden geserveerd worden, geen gasten welkom zijn en alles gericht is op delivery, zijn de toekomst.”
15 euro per schotel, wimsdeli.com.
2. Knap kopje
De Gentse Helen B, wereldwijd bekend voor haar grappig geïllustreerd porselein, heeft nieuwe designs uit.
Kopje, 14 euro, helenb.be.
3. Topkwaliteit uit een doos
Als je één of twee keer eten afhaalt per week, geef je de horeca al een serieus duwtje in de rug. Bruggelingen kunnen zich laven aan de cocktails van Ran Van Ongevalle. In Antwerpen is de Experience Box van vleesrestaurant Maven een aanrader. Als voorgerecht is er onder andere vitello en carpaccio, voor het hoofdgerecht kan je kiezen tussen drie gerenommeerde runderrassen. Getest en goedgekeurd!
De cocktails: instagram.com/bar.ran.brugge. De Experience Box: maven-antwerp.be.
4. Zelf aan de slag? Hartverwarmende maaltijdsoep met kip
Een handvol rijst, kip, bouillon en herfstgroenten, meer heb je eigenlijk niet nodig voor een hartverwarmende maaltijdsoep. Al wordt het nog lekkerder met verse kruiden én een snuifje van het geheime ingrediënt (suiker) erbij. Om van op te kikkeren.
Voor 4 personen
• 2 uien • 2 stengels prei • 200 g pompoenblokjes • 1 pastinaak • 200 g broccoliroosjes • bosje tijm • handvol basilicumblaadjes • 400 g kippenblokjes • 800 g tomatenblokjes • 1 l kippenbouillon • (2 kippenbouillonblokjes + 1 l kokend water) • 200 g witte rijst • 1 el paprikapoeder • 1 el suiker • boter
Check het videorecept op www.hln.be/nina-kookt.
5. Plantaardig: de Belgische revolutie
Wist je dat je door één dag per week plantaardig te eten 52.000 liter water per jaar, ofwel duizend
douchebeurten, bespaart? De Belgische wereldspeler Alpro is de pionier in plantaardige drinks, al veertig jaar lang. Ook Provamel, dat ontstond onder de vleugels van Alpro, blijft de natuur trouw. Zo zit in hun biohaverdrink (2,39 euro) enkel haver, water, zonnebloemolie en zeezout. Niets meer, niets minder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
-
Lidl
We love witloof! Vul de wintergroente eens met champignons en druiven
Hé, gij daar! Show some loof, want de week van 1 tot en met 7 februari staat helemaal in het teken van witloof. Steek de lekkere wintergroente eens in een verfijnd jasje en vul met champignons en druiven. Met een krokant gebakken cordon bleu en een notencrumble voor wat extra crunch heb je zo een bordje onversneden comfortfood. -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
-
Lidl
De ultieme kerstklassieker om samen van te genieten: gevulde kalkoen
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
Gezonde ‘Green Goddess Salade’ verovert TikTok: dit is het recept
Vegan, voedzaam en verrukkelijk: de green goddess-salade van foodbloger Baked by Melissa verovert de wereld. Op TikTok heeft de hashtag #greengoddesssalad al bijna 28 miljoen views. Dat je het groene gerecht in één-twee-drie op tafel tovert, verklaart ongetwijfeld gedeeltelijk het succes. Wil je zelf ook eens proeven? Wij delen het recept. -
Wel de smaak, niet de tranen: ‘Sunions’ zijn de allereerste uien op aarde waarvan je niet moet huilen
-
Lidl
Lunchtip: kleurrijke groentenbowl met vegan nuggets
-
Kaneelrollen zijn een hype dankzij Instagram. “Speculoos cream of cookie dough: de toppings maken het visueel aantrekkelijk”
Het is zoetekauwen niet ontgaan: cinnamon rolls of kaneelrolletjes zijn gigantisch in trek. Een paar jaar geleden had nog niemand ervan gehoord, nu zijn er zelfs zaken die uitsluitend het zoete gebakje verkopen, zoals PEAS in Hasselt. PEAS was de allereerste in België en zelfs Europa met een vegan cinnamon roll business. Zaakvoerder Els Berx legt ons uit wat het dessert zo populair maakt. “Ik zou er makkelijk drie na elkaar kunnen opeten.” -
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
De meeste kinderen zijn niet bepaald dol op spruitjes vanwege hun uitgesproken, bittere smaak, die we, eenmaal volwassen, juist leren appreciëren. De groene koolsoort is immers vernoemd naar de hoofdstad van ons land. Toch lijkt het erop dat de nieuwe lading volwassenen en volwassenen in spe de groente liever links laat liggen. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. -
Het beste van twee werelden: de ginsecco is de perfecte cocktail voor de feestdagen
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerGert Destoop