Thuisgeleverde cocktails, ovenschotels van Wim Ballieu en een plantaardige pionier: 5x nieuw in foodland
Je weet wat ze zeggen: lekker eten is de beste troost. En zeker in coronatijden kan een smakelijk bord of heerlijk kokkerellen de perfecte afleiding zijn. Dus alsjeblieft: vijf keer nieuws uit foodland voor vijf keer meer plezier in de keuken.
1. Aan huis geleverd: ovenschotels uit de tijd van moemoe
Wim Ballieu: “We waren al lang aan het dromen van een concept dat past in onze filosofie – Belgische kost, met lokale ingrediënten. De plannen waren er sowieso, maar corona heeft alles versneld. Aan de ene kant willen we onze boeren helpen die anders met hun producten blijven zitten, nu de restaurants dicht zijn. Aan de andere kant geeft het ook onze koks van Balls&Glory werk. Ik dacht:in plaats van naar Netflix te kijken, laat ons koken.”
Wat schaft het menu?
“Elke week stellen we drie ovenschotels voor. Er zit slechts 100 gram gehakt in, 80% zijn groenten. In onze ovenschotel van linzen zit zelfs geen boter, alle smaak komt van knolselder.”
Je richtte net ook een dark kitchen op in Brugge.
“Restaurants waar geen maaltijden geserveerd worden, geen gasten welkom zijn en alles gericht is op delivery, zijn de toekomst.”
15 euro per schotel, wimsdeli.com.
2. Knap kopje
De Gentse Helen B, wereldwijd bekend voor haar grappig geïllustreerd porselein, heeft nieuwe designs uit.
Kopje, 14 euro, helenb.be.
3. Topkwaliteit uit een doos
Als je één of twee keer eten afhaalt per week, geef je de horeca al een serieus duwtje in de rug. Bruggelingen kunnen zich laven aan de cocktails van Ran Van Ongevalle. In Antwerpen is de Experience Box van vleesrestaurant Maven een aanrader. Als voorgerecht is er onder andere vitello en carpaccio, voor het hoofdgerecht kan je kiezen tussen drie gerenommeerde runderrassen. Getest en goedgekeurd!
De cocktails: instagram.com/bar.ran.brugge. De Experience Box: maven-antwerp.be.
4. Zelf aan de slag? Hartverwarmende maaltijdsoep met kip
Een handvol rijst, kip, bouillon en herfstgroenten, meer heb je eigenlijk niet nodig voor een hartverwarmende maaltijdsoep. Al wordt het nog lekkerder met verse kruiden én een snuifje van het geheime ingrediënt (suiker) erbij. Om van op te kikkeren.
Voor 4 personen
• 2 uien • 2 stengels prei • 200 g pompoenblokjes • 1 pastinaak • 200 g broccoliroosjes • bosje tijm • handvol basilicumblaadjes • 400 g kippenblokjes • 800 g tomatenblokjes • 1 l kippenbouillon • (2 kippenbouillonblokjes + 1 l kokend water) • 200 g witte rijst • 1 el paprikapoeder • 1 el suiker • boter
Check het videorecept op www.hln.be/nina-kookt.
5. Plantaardig: de Belgische revolutie
Wist je dat je door één dag per week plantaardig te eten 52.000 liter water per jaar, ofwel duizend
douchebeurten, bespaart? De Belgische wereldspeler Alpro is de pionier in plantaardige drinks, al veertig jaar lang. Ook Provamel, dat ontstond onder de vleugels van Alpro, blijft de natuur trouw. Zo zit in hun biohaverdrink (2,39 euro) enkel haver, water, zonnebloemolie en zeezout. Niets meer, niets minder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
Vrolijk en energiek van ontbijt tot avondeten? Met deze recepten kom je zonder dip de dag door
De hele dag gevarieerd, gezond en lekker eten boost je humeur. Trek jij ook de kaart van energieke en dipvrije dagen? NINA’s foodstylist Sonja Peeters helpt met het juiste menu. Van een krokante tortilla tot gelakte roodbaars met groene groenten: laat je inspireren door deze drie geluksbordjes! -
PREMIUM
Zo kweek je gember, kurkuma of zoete aardappel in je eigen tuin
Gebruik je geregeld exotische smaken als gember, kurkuma, zoete aardappel of citroengras in de keuken? In de plaats van ze elke keer opnieuw te kopen, kweek je ze voortaan gewoon zelf. En dat gaat veel gemakkelijker dan je denkt. Onze tuinexperte Laurence Machiels legt uit hoe je het aanpakt. -
-
Lidl
We love witloof! Vul de wintergroente eens met champignons en druiven
-
Kiezen voor veggie of vegan op restaurant? Onderzoek wijst uit: dit simpel trucje haalt klanten over de streep
Duurzaamheid is al lang geen modewoord meer, en dat zie je in de culinaire wereld: in steeds meer (sterren)restaurants vind je veganistische of vegetarische opties op de menukaart. Maar zijn we ook snel geneigd om vlees en vis links te laten liggen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat één simpel trucje helpt om mensen over de streep te trekken: alles draait om de boodschap. -
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
-
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
-
Moeilijke eter? Wetenschappers ontdekken erg simpel trucje dat je kan uittesten
-
Lidl
De lente op je bord: zeebaarsfilet met salsa verde en bonenslaatje
Daar is de lente, daar is de z... zeebaarsfilet! Oké, op de meteorologische lente is het nog even wachten, maar met dit lekkere visrecept kom je alvast in de juiste sfeer. De salsa verde, op basis van munt en koriander, zorgt voor een zalig zuiders smaakje. -
‘Pizza toast’-recept van topmodel Hailey Bieber verovert het internet en is perfect voor wie houdt van pizza en burrata
Vraag naar iemand z’n favoriete comfortfood, en heel wat mensen zullen ‘pizza’ antwoorden. Zo ook Hailey Bieber (25). Haar favoriete date night is pizza bestellen en in de zetel kruipen met manlief Justin Bieber. Als ze zelf aan de slag gaat in de keuken, verkiest ze ‘pizza toast’. Even lekker en supersnel klaar. Ze deelde haar recept op TikTok en creëerde een gigantische hype op de video-app. -
Livios
“Koffiegruis, eierschalen en mulch werken niet”: zo verjaag je slakken wél succesvol uit je tuin
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerGert Destoop