Rutten over radicale islam: "Je moet dat kunnen benoemen zonder zogezegd een racist te zijn"

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten pleit voor meer eigen waarden en opent de aanval op geradicaliseerde moslims. "Ik maak me zorgen als ik dingen in de radicale islam zie. Ik dacht dat we af waren van discussies over bijvoorbeeld de gelijkheid tussen man en vrouw", zegt ze in een gesprek met VTM NIEUWS.

Rutten wil morgen, tijdens haar nieuwjaarstoespraak, een optimistisch verhaal brengen. Maar volgens de voorzitster heeft de samenleving een stap terug gezet op sommige vlakken. "Heel veel discussies waarvan we dachten dat we ze achter ons konden laten, steken weer de kop op. De scheiding tussen Kerk en staat, de gelijkheid tussen man en vrouw. Die waren afgerond, maar beginnen nu weer", verduidelijkt ze.

"Ik vind het heel erg dat er discussie bestaat over gemengde zwemlessen, of over mannen die een hand geven aan vrouwen", probeert ze zich te profileren in het debat over de plaats van de islam in onze samenleving. "We hebben vrijheden verworven, we zijn daar trots op. Maar als ik sommige dingen in de radicale islam zie, dan maak ik me zorgen. We moeten dat kunnen benoemen, zonder dat er een storm van kritiek komt omdat je een racist zou zijn. Ik heb enkele goede vrienden die moslim zijn, maar je moet de dingen bij naam kunnen noemen", aldus Rutten.

Dingen die leven bij de mensen, zo omschrijft ze het zelf. En daarom wil ze ook luisteren naar die mensen. Rutten maakte vorige week bekend dat ze stopt als parlementslid om 'de boer op te gaan'. "Ik ga langs in alle Vlaamse gemeenten om te luisteren. Waar dromen de mensen van, waar liggen ze van wakker? Ik wil vooral die mensen horen die normaal nooit gehoord worden", verduidelijkt ze haar beslissing.

Een beslissing die ook kritiek oogst: de politicus die uit de ivoren toren moet komen om te weten wat er leeft. "Je voelt dat er iets beweegt, dat hebben we het voorbije jaar allemaal gezien. We moeten anders aan politiek doen. Niet langer enkel in de Wetstraat, maar in alle straten."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen