Direct naar artikelinhoud
Stand van zaken

Gemiddeld aantal ziekenhuisopnames in België daalt voor het eerst sinds begin september

Gemiddeld aantal ziekenhuisopnames in België daalt voor het eerst sinds begin september
Beeld Wannes Nimmegeers

Een lichtpunt in donkere coronatijden: het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames per dag, gemeten over een periode van zeven dagen, is voor het eerst sinds begin september gedaald. De afgelopen week werden er dagelijks gemiddeld 618 mensen met COVID-19 opgenomen, een afname van 5 procent. Er liggen nu 6.893 mensen met de ziekte in het ziekenhuis, ook een daling van 5 procent. Maar gemiddeld stierven de voorbije week 173 mensen per dag, een stijging van 66 procent.

en

Tussen 29 oktober en 4 november hebben 10.512 mensen positief getest op het coronavirus. Dat is een afname van 35 procent tegenover een week eerder. In totaal telt België nu bijna een half miljoen coronabesmettingen sinds het begin van de pandemie.

Het aantal personen met het coronavirus op de afdelingen intensieve zorgen is met 1.464 patiënten stabiel gebleven.

COVID-19 heeft intussen ook 12.907 doden gemaakt in ons land, een stijging van 199 slachtoffers ten opzichte van cijfers die zaterdag werden gepubliceerd. Gemiddeld stierven de voorbije week 173 mensen per dag als gevolg van een coronavirusinfectie, een stijging van 66 procent ten opzichte van de voorgaande week.

Het aantal testen is ondertussen gedaald tot gemiddeld 49.091 per dag. Om de labo’s en de eerstelijnszorg te ontlasten, worden nu enkel nog mensen met symptomen getest, of mensen zonder symptomen bij een clusteruitbraak.

De positiviteitsratio, het aantal mensen dat positief test in verhouding tot het totale aantal tests, daalt licht tot 26,5 procent. Het cijfer zou volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 5 procent moeten liggen om de epidemie als onder controle te kunnen beschouwen.