België is niet langer slechtste van Europa qua aantal coronabesmettingen

Vandaag bleek al uit de cijfers van Sciensano dat het aantal ziekenhuisbesmettingen voor de eerste keer sinds september opnieuw daalt. Maar dat is niet alles. Want ook op de Europese kaart ziet het er eindelijk wat beter uit voor België.

De nieuwe lockdown in ons land lijkt z’n effect niet te missen. Het aantal gemiddelde aantal dagelijkse ziekenhuisopnames is zo eindelijk aan het dalen en ook de positiviteitsratio neemt al enkele dagen af. Daardoor is ons land nu eindelijk van de pole position op de Europese kaart vanaf.

Tsjechië en Luxemburg

België voerde al enkele weken de Europese ranglijst aan met de hoogste incidentie tijdens de afgelopen 14 dagen. De incidentie slaat op het aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Met deze getallen zijn de besmettingsaantallen van grote landen dus te vergelijken met die van kleinere landen.

Op dit moment telt ons land 1.333 besmettingen per 100.000 inwoners. Daarmee liggen we lager dan Tsjechië met 1.551 besmettingen per 100.000 inwoners en Luxemburg met 1.459 besmettingen per 100.000 inwoners. Slovenië (1.122) en Liechtenstein (1.102) vervolledigen de top 5.

Sciensano
Sciensano

Cijfers dalen

Ook de andere cijfers wat betreft het coronavirus in ons land zijn aan het dalen. Zo konden we vandaag voor de eerste keer sinds september een daling in het aantal ziekenhuisopnames noteren. Het gaat nu om gemiddeld 618 mensen, wat een daling is met 5 procent vergeleken bij de vorige week.

Het totale aantal mensen in het ziekenhuis is daardoor ook afgenomen en ligt nu op 6.893. Het aantal bezette bedden op intensieve ligt nu op 1.464, dat zijn er amper vijf meer dan gisteren. Ook de positiviteitsratio in ons land neemt af. Dat cijfer daalt nu al enkele dagen en ligt nu op 26,5 procent. Wat betekent dat 26,5 procent van de afgenomen testen een positief resultaat heeft.

Het aantal overlijdens door Covid-19 in ons land neemt wel nog steeds toe. Het gaat nu om gemiddeld 173 per dag. Dat is een stijging met 66 procent vergeleken bij een week geleden.