©  Photo News

Aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in Limburg blijft dalen

Hasselt -

De daling van het aantal coronabesmettingen die midden vorige week was ingezet, blijft aanhouden. Zowel op provinciaal als nationaal vlak noteert Sciensano niet alleen minder besmettingen, maar ook minder ziekenhuisopnames.

Ruben Steegen

Sciensano meldde zondag voor de vijfde dag op rij een daling van het aantal besmettingen op weekbasis in Limburg. Van 29 oktober tot en met 4 november raakten 2.466 mensen besmet in onze provincie, een kwart minder dan de periode daarvoor. Hoopgevend is ook dat het percentage positieve tests (15) op het totale aantal tests vier dagen op rij langzaam afneemt, een teken dat het virus minder circuleert. Het reproductiegetal voor Limburg bedraagt nu 0,8, wat betekent dat elke honderd patiënten nog tachtig mensen besmetten en de epidemie krimpt. De verstrengde maatregelen werpen stilaan hun vruchten af. Vanaf komend weekend zou ook het effect van de nieuwe lockdown stilaan zichtbaar moeten zijn.

In absolute aantallen blijven Beringen (319), Genk (772), Hasselt (361), Heusden-Zolder (283) en Maasmechelen (411) de zwaarst getroffen gemeenten. Wel is er in vergelijking met afgelopen vrijdag in alle vijf gemeenten sprake van een duidelijke daling van de besmettingscijfers, die op gemeentelijke niveau over een periode van twee weken lopen.

Druk blijft hoog

Hoewel de druk op de Limburgse ziekenhuizen hoog blijft, zijn ook daar lichtpuntjes te zien. De voorzichtige daling die vrijdag was ingezet, lijkt zelfs te versnellen. In totaal liggen er vandaag nog 257 coronapatiënten in de Limburgse ziekenhuizen, van wie er 82 intensieve zorgen nodig hebben. Daarmee zijn er in vergelijking met vrijdag 15 Covid-bedden vrijgekomen. Het ZOL telt met 84 ingenomen bedden het hoogste aantal Covid-patiënten, gevolgd door het Jessa, dat 72 coronapatiënten opvangt. In het Hasseltse ziekenhuis blijft de druk op de Covid-afdeling intensieve zorgen wel bijzonder hoog. Liefst dertig coronapatiënten hebben daar intensieve zorgen nodig, waarmee de maximumcapaciteit van 48 in zicht komt. Het Jessa Ziekenhuis kreeg tijdens de tweede gold veel patiënten uit Luik en Brussel binnen, al daalt het aantal transfers richting onze provincie nu wel. Vanuit Brussel werd de laatste twee dagen nog één persoon met Covid-19 naar Limburg overgebracht, vanuit Luik nog 6 patiënten. In totaal hebben de Limburgse ziekenhuizen al 91 patiënten uit de rest van het land opgenomen.

Record

Nationaal ziet Sciensano voor het eerst sinds begin september een daling van het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames. Er worden nu dagelijks gemiddeld 618 patiënten met Covid-19 opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, een daling met 5 procent in vergelijking met vorige week. In totaal zijn er 6.893 coronapatiënten gehospitaliseerd. Begin vorige week waren dat er nog 7.487. Op de afdelingen intensieve zorgen blijven de cijfers helaas stijgen. Liefst 1.464 mensen met Covid-19 hebben vandaag intensieve zorgen nodig, een record.

Ook het sterftecijfer blijft pieken. Ons land telt nu gemiddeld 173 corona-overlijdens per dag, een toename met liefst 66 procent in vergelijking met vorige week. De stijging is het sterkst in de woon-zorgcentra, die nu elke dag gemiddeld 56 coronaslachtoffers tellen. Dat is een verdubbeling in vergelijking met de week daarvoor. Sinds de uitbraak van het virus lieten al 12.907 mensen met Covid-19 het leven in ons land.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer