Direct naar artikelinhoud
Coronacrisis

Premier De Croo: ‘Dit is een marathon. We moeten ons voorbereiden op maatregelen op lange termijn’

Alexander De Croo (Open Vld)Beeld VTM NIEUWS

‘Ik denk dat het te vroeg is om ons daarover uit te spreken’, reageerde premier Alexander De Croo (Open Vld) vanmiddag in het VTM Nieuws op de vraag of de coronapiek achter ons ligt. ‘Er zijn een aantal kleine lichtpuntjes, zoals het reproductiegetal dat onder één ligt.’

Bekijk: ‘Moeten ons voorbereiden op maatregelen op lange termijn’

Video wordt geladen...

Het reproductiegetal ligt voor het eerst sinds begin september onder één en België heeft niet langer de meeste besmettingen in Europa. Deze elementen tonen aan dat de maatregelen die eerder getroffen werden, een positieve invloed hebben op onze coronacijfers. “De gedragsverandering van 11 miljoen Belgen heeft zijn effecten”, vertelt premier Alexander De Croo. 

Anderzijds mogen we niet uit het oog verliezen dat er nog 150 mensen per dag overlijden aan het virus en de druk in de ziekenhuizen bijzonder hoog is. Meer mensen inzetten in de zorg en verbeterde arbeidsvoorwaarden zijn slechts enkele zaken die op de agenda staan om tegemoet te komen aan de hoge werkdruk in de zorg, gaat hij verder.

Het is belangrijk dat kinderen naar school kunnen gaan, maar het is nog belangrijker dat ze gezond blijven
Premier Alexander De Croo

De afspraak is dat na de verlengde herfstvakantie scholen opnieuw opengaan. De derde graad van het secundair onderwijs vormt een uitzondering waarbij minstens 50 procent in afstandsonderwijs moet plaatsvinden. Ook hoger onderwijs blijft vanop afstand. “Het is belangrijk dat we er maximaal voor zorgen dat als het kan vanop afstand, men dat ook doet”. 

Inspanning van lange adem

Over de versoepelingen voor winkels is de premier duidelijk: “Er zijn enkele lichtpunten maar dit wordt een inspanning van lange adem”. De beslissingen waren steeds gebaseerd op wetenschappelijke cijfers en inzichten, vertelt De Croo.

We zitten in een marathon en we moeten ons voorbereiden op maatregelen op lange termijn
Premier Alexander De Croo

Toen een paar weken geleden de restaurants en de cafés dicht gingen, was er weerstand. Ondertussen is gebleken dat dit de juiste maatregelen waren, luidt het.

“Er zal op een bepaald moment druk zijn om alle maatregelen te herzien en we zullen dan onze beslissingen nemen op basis van de cijfers, op basis van wat de wetenschappers ons zeggen maar niet op basis van druk”.  We moeten er alles aan doen om ons voor te bereiden op maatregelen op lange termijn, sluit hij af.