Direct naar artikelinhoud
Coronacijfers

Meer dan een half miljoen mensen in ons land raakten reeds besmet met het coronavirus

Een onderzoeker analyseert coronatesten in Luik.Beeld Photo News

Er hebben in ons land al meer dan een half miljoen mensen positief getest op het coronavirus. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het virus maakte in ons land intussen ook meer dan 13.000 dodelijke slachtoffers. Het gemiddelde aantal nieuwe ziekenhuisopnames per dag is weer onder de 600 gezakt.

en

Het gemiddelde aantal patiënten dat dagelijks wordt opgenomen in het ziekenhuis blijft daarmee dalen. Tussen 30 oktober en 5 november ging het om een daling van 9 procent tot gemiddeld 597 nieuwe hospitalisaties. Tijdens de piek een week geleden ging het nog om 697 opnames per dag. Gisteren werden er 400 patiënten opgenomen, zaterdag 500.

In totaal liggen er momenteel 6.948 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis, een lichte stijging tegenover een dag eerder. 1.469 patiënten liggen op de afdelingen intensieve zorg, ook een lichte stijging, maar dat cijfer lijkt ondertussen wel te stabiliseren. 

Overlijdens

Gemiddeld sterven er elke dag wel nog 179 personen door toedoen van het virus. Dat is een stijging van maar liefst 55,1 procent tegenover een week eerder. Op 2 november overleden zelfs meer dan 200 mensen. Een absoluut record is dat niet. Dat viel tijdens de eerste coronagolf, met 321 doden op 8 april.

Intussen heeft het virus sinds de start van de epidemie in maart nu al 13.055 dodelijke slachtoffers gemaakt.

Besmettingen

Tussen 30 oktober en 5 november hebben elke dag gemiddeld 9.487 mensen positief getest op het virus. Dat is een daling van maar liefst 40 procent tegenover dezelfde periode een week eerder.

In vergelijking met een dag eerder kwamen er 6.621 geregistreerde coronabesmettingen bij tot 500.789 in totaal sinds het begin van de pandemie. 

Het aantal testen neemt eveneens af, nu tot iets meer dan 45.000 per dag. Om de labo’s en de eerstelijnszorg te ontlasten, worden sinds enkele weken enkel nog mensen met symptomen getest, of mensen zonder symptomen bij een clusteruitbraak.

Ook de positiviteitsratio daalt verder, nu tot 25,5 procent. Dat betekent dus wel nog dat meer dan één op de vier personen die getest worden, positief blijken te zijn. Het cijfer zou volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 5 procent moeten liggen om de epidemie als onder controle te kunnen beschouwen.