Is de smaak van mandarijnen echt veranderd? "We zijn geëvolueerd naar een gemiddelde smaak"

Het seizoen van de mandarijnen is aangebroken. Maar uit verschillende reacties bij De Inspecteur op Radio 2 blijkt dat de smaak van de vruchten de afgelopen jaren is afgenomen. Mandarijnen zouden flets, droog en smakeloos zijn. "Het klopt dat de grote smaakdiversiteit eruit is", zegt professor tropische landbouw Patrick Van Damme.

Luisteraar Dries Boeraeve vindt dat de smaak van mandarijnen elk jaar afneemt. En dat zorgt voor frustratie. "Hoe ambetant is het om ‘s ochtends twee mandarijnen mee naar het werk te nemen en dan bij je pauze vast te stellen dat ene mandarijn helemaal uitgedroogd is en de andere te zuur smaakt." 

De smaak is verengd

Volgens Patrick Van Damme, professor Tropische Landbouw aan de UGent, heeft Dries zeker geen ongelijk. "De smaak van mandarijnen is doorheen de jaren zeker verengd. De producent mikt op de meest gemiddelde consument. En daarom moet de mandarijn ook een gemiddelde smaak hebben."

Met andere woorden: producenten bewerken de vruchten zodat ze voor zoveel mogelijk mensen zouden smaken. "Er wordt dan gekeken naar welke zoetheid en vastheid de gemiddelde consument het lekkerst vindt en daarop wordt geteeld."

Aantal variëteiten verminderd

Niet alleen de smaak wordt gewijzigd, ook het aantal variëteiten neemt af. "Vroeger had je een heel divers aanbod van verschillende soorten mandarijnen. Dat aanbod is de laatste jaren verschraald. Je vindt nog maar enkele soorten in de winkels." Daarbij wordt er vooral gekeken naar welke soorten er commercieel het interessantst zijn.

Een gelijkaardig fenomeen zie je bijvoorbeeld bij appels. "Toen ik student was had je tientallen soorten appels. Elke maand was er wel een andere variëteit. Maar tegenwoordig vind je nog maar een paar soorten appels in de winkel en die zitten qua smaak allemaal dicht bij elkaar."

Geen oude vruchten

Luisteraar Dries vraagt zich ook af of de kwaliteitsafname misschien komt doordat de mandarijnen maanden in een koelcel bewaard worden. "Mandarijnen lenen zich niet zo goed tot lange bewaring. Een appel kan je maanden in een koelcel bewaren. Dus de mandarijnen die je nu in de winkel vindt, zijn wel degelijk recentelijk geoogst," bevestigt professor Van Damme.

Veel luisteraars klagen ook over mandarijnen met veel rotte plekken. "Ik heb het zelf ook gemerkt. Ik kocht deze week bakje mandarijnen en moest er zes weggooien wegens rotte plekken,' aldus Van Damme. "Dat komt omdat er tegenwoordig bijna geen pesticiden meer gebruikt mogen worden. Daardoor zijn de vruchten minder beschermd tegen schimmels. De schil is dus kwetsbaarder waardoor je sneller bruine plekken krijgt."

Daarnaast worden er ook vaak mandarijnen met steeltjes verkocht. "Dat zorgt ook voor meer bruine plekken want de steeltjes doorprikken de schil van de andere mandarijnen in de bak. Daardoor kunnen schimmels de vrucht binnendringen."

Meest gelezen