Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Vaccin tegen Covid-19 komt dichterbij: Pfizer-vaccin is 90 procent effectief, zegt fabrikant

Vaccin tegen Covid-19 komt dichterbij: Pfizer-vaccin is 90 procent effectief, zegt fabrikant
Beeld Getty Images

Pfizer Inc heeft aangekondigd dat zijn experimentele coronavaccin meer dan 90 procent effectief is in het verhinderen van Covid-19. Dat blijkt uit de eerste gegevens van een grootschalige studie. Het is het beste resultaat tot nu toe in de wereldwijde race naar een vaccin, en een grote overwinning in het gevecht tegen de pandemie.

en

Het vaccin van Pfizer en het Duitse BioNTech maakt gebruik van ‘boodschapper-RNA’. Dat is een erfelijkheidsmolecuul dat lichaamscellen ertoe aanzet om de uitsteeksels van het coronavirus uit hun buitenkant te laten groeien. Het lichaam ziet de stekels, schrikt daarvan en bouwt er afweer tegen op.

Pfizer zegt dat de resultaten van de studie voorspoedig verlopen. De “vaccinale efficiëntie” is gemeten door een vergelijking van het aantal geïnfecteerde deelnemers aan de test die het vaccin hadden gekregen en zij uit de groep die een placebo hadden gekregen, zeven dagen na de tweede dosis en 28 dagen na de eerste, aldus Pfizer en Biontech in een gezamenlijk communiqué. 

Er zijn geen grote veiligheidskwesties opgedoken, aldus het bedrijf, dat later deze maand via een noodprocedure toestemming wil vragen voor snelle productie van het vaccin in de VS. Pfizer hoopt tegen het einde van dit jaar al honderd miljoen dosissen aan klanten te hebben afgeleverd. Tegen eind 2021 zouden dat er zelfs 1,3 miljard kunnen worden.

‘Mijlpaal’

Albert Bourla, voorzitter en ceo van Pfizer, zegt in een mededeling dat “vandaag een grote dag voor de wetenschap en de mensheid” is, en spreekt over een “kritieke mijlpaal”.

De doorbraak zet het bedrijf in ieder geval op kop in de race naar een vaccin. Andere kandidaten die vooropliggen zijn onder meer het vaccin van Oxford en AstraZeneca of dat van het Amerikaanse Moderna. Ook die worden al op grote schaal bij proefpersonen ingeënt om te zien of ze beter beschermd zijn tegen het coronavirus dan de groep die enkel een placebo krijgt ingespoten. 

Beurzen omhoog

Het positieve nieuws van Pfizer doet de beurzen, na een positieve start, verder stijgen. Vanmiddag stonden verschillende aandelenindices op een winst van 3 procent of meer. Het aandeel van Pfizer staat in de handel voor beurs op Wall Street 9 procent hoger.

De Bel20 in Brussel, met de twintig belangrijkste aandelen, stond maandag omstreeks 13 uur op een winst van bijna 6 procent. Steraandeel AB InBev ging 10 procent hoger. ING, Barco en KBC noteerden rond de 9 procent winst. Alle aandelen van de index staan in het groen.

Ook in Parijs, Amsterdam, Frankfurt en Londen staan de beurzen ongeveer 4 procent hoger, in Parijs zelfs ruim 6 procent.