Minister Somers kiest Join.Vlaanderen als opvolger van Minderhedenforum

Bron: BELGA

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) gaat in zee met Join.Vlaanderen als nieuwe participatieorganisatie. Dat heeft hij maandag aangekondigd in een persbericht. De netwerkorganisatie vervangt het Minderhedenforum.

Begin maart had Somers al bekendgemaakt dat de erkenning van het Minderhedenforum niet zomaar verlengd zou worden, omdat de participatieorganisatie op dat moment niet langer beantwoordde aan de nieuwe erkenningsvoorwaarden. De minister schreef een open oproep uit waar drie organisaties op hebben ingetekend. Join.Vlaanderen werd de meest geschikte partner bevonden.

Join.Vlaanderen is een nieuwe netwerkorganisatie waar ook burgers, experten en andere actoren kunnen meewerken aan de maatschappelijke participatie van mensen met migratieroots. “Door de participatieorganisatie open te trekken voor experten, sociaal werkers, leerkrachten, bedrijven en geëngageerde burgers, zullen meer mensen van buitenlandse afkomst zich effectief vertegenwoordigd voelen”, meent Somers.

Nu start een onderhandelingsfase van enkele weken over de concrete inhoud van een meerjarenplan en een samenwerkingsakkoord. Nadien wordt de definitieve erkenning van Join.Vlaanderen voor de periode 2021-2025 aan de Vlaamse regering voorgelegd.

“Onbegrijpelijke beslissing”

Het Minderhedenforum reageert vol ongeloof. “Een onbegrijpelijke beslissing”, zegt Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum. Maandagavond ontving Mawungu telefoon van het kabinet Somers. Een langverwacht telefoontje, dat niet het nieuws bracht dat de organisatie verwachtte. “We wachten nog op meer inhoudelijke duiding voor deze onbegrijpelijke beslissing, die ons enkele minuten voor het verschijnen in de pers werd meegedeeld zonder veel uitleg”, zegt Mawungu.

“Het Minderhedenforum evolueerde het afgelopen jaar van een klassieke koepelorganisatie van etnisch-culturele verenigingen naar een netwerkorganisatie. We brengen experten, academici, organisaties en burgers samen om te timmeren aan een inclusieve samenleving, zowel in concrete projecten op het terrein als via onderbouwde beleidsaanbevelingen”, zegt Mawungu nog. “We nemen al jaren de rol op van belangenbehartiger van de rechten van etnisch-culturele minderheden. Een constructieve, maar wel kritische en onafhankelijke stem met twintig jaar expertise. Spijtig genoeg zijn dit eigenschappen die middenveldorganisaties steeds vaker niet in dank worden afgenomen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen