©  BELGA

Tot tien jaar cel gevorderd voor smokkel van ruim 200 transmigranten

Het openbaar ministerie heeft maandag celstraffen tot tien jaar gevorderd voor tien beklaagden van Iraakse origine die vervolgd worden voor de smokkel van ruim tweehonderd transmigranten. Per gesmokkeld slachtoffer werd ook een boete van 8.000 tot 16.000 euro geëist.

Bron: BELGA

Het onderzoek was in september 2019 van start gegaan met de melding van een bewakingsagent die gezien had hoe een bestelwagen een groep transmigranten had afgezet op de snelwegparking langs de E34 in Mol-Postel. Uit nazicht van de ANPR-camerabeelden bleek dat die bestelwagen al sinds juni meermaals de grens met Frankrijk had overgestoken.

Via observaties, retroactief telefoonverkeer en zendmastonderzoek kwam een organisatie in beeld die tussen juni en oktober 2019 minstens 237 transmigranten had gesmokkeld. De slachtoffers moesten tussen de 3.000 en de 5.000 euro betalen voor het transport. Het bedrag werd in bewaring gegeven bij een Hawala-bankier in Irak.

De transmigranten werden in de buurt van het vluchtelingenkamp in het Noord-Franse Duinkerke opgehaald. “Mannen, vrouwen, kinderen en baby’s werden er in de laadruimte van gammele bestelwagens gepropt, zonder zetels of veiligheidsgordels. Tussen de bestuurderscabine en de laadruimte werd een gat gemaakt, zodat de chauffeur zich bij een politiecontrole gemakkelijk tussen de slachtoffers kon verstoppen”, zei de procureur.

De transmigranten werden vervolgens naar de snelwegparkings langs de E34 in Mol-Postel en Vorselaar gebracht. Ze moesten zich schuilhouden in de bossen achter de parking of in de bestelwagen tot ze op vrachtwagens werden gezet, in de hoop om zo het Verenigd Koninkrijk te kunnen bereiken. De transporten gebeurden volgens de procureur in ronduit gevaarlijke omstandigheden.

“De slachtoffers werden zonder verpinken in koelwagens ondergebracht, of moesten zich verstoppen tussen ladingen. De wegpolitie trof op 18 juni 2019 transmigranten bovenop een lading aan met amper een meter vrije ruimte. In de haven van Zeebrugge werden op 13 oktober 2019 twintig slachtoffers uit een koelcontainer bevrijd, waar ze al twee dagen in zaten.”

Eind oktober 2019 werd de organisatie opgerold. Rebwar J., die verstek liet gaan, stond volgens het parket aan het hoofd. Voor hem werd tien jaar cel gevorderd, voor zijn twee naaste medewerkers tien en negen jaar. De andere beklaagden riskeren twee tot zes jaar cel. Een aantal van hen verklaarde dat ze zelf ook transmigranten waren en dat hen een gratis transport naar het Verenigd Koninkrijk was beloofd in ruil voor enkele opdrachten. “De lijn tussen slachtoffer en mededader is soms dun”, pleitte meester Stephanie Verbiest.

(belga)