Ook het Russische vaccin is 90 procent effectief, maar Rusland krijgt het niet geproduceerd

Ook het Russische Spoetnik V-vaccin tegen Covid-19 is meer dan 90 procent effectief. Dat zei een vertegenwoordiger van het Russische ministerie van Gezondheid maandag, na de publicatie van de voorlopige testresultaten van Pfizer. Maar het met veel fanfare door de Russen als eerste aangekondigde werkend vaccin botst op verschillende obstakels. Die brengen de broodnodige massaproductie ervan in het gedrang.

Rusland kondigde eind juli als eerste ter wereld een werkend vaccin aan: de Spoetnik V.  De snelheid waarmee het werd ontwikkeld en een gebrek aan informatie over het vaccin zelf deed in de wetenschappelijke wereld de wenkbrauwen fronsen. Maar er is meer dan dat: de Russen krijgen het vaccin niet geproduceerd.

Een ‘stabiel’ vaccin

Het was president Vladimir Poetin zelf die vorige week tijdens een virtueel zakenforum het nieuws bracht. ‘Er zijn momenteel bepaalde problemen met de beschikbaarheid van apparatuur die de massale productie van het vaccin verhinderen.’

De Spoetnik V moet door 4 grote Russische farmabedrijven worden geproduceerd: R-Pharm, BinnoPharm, Generium en Biokad. Maar geen daarvan is er tot nog toe in geslaagd een productielijn op te starten die een ‘stabiel vaccin’ produceert. Daarmee wordt een vaccin bedoeld dat steeds opnieuw de correcte dosis bevat. 

Verschillende bronnen in de farmawereld bevestigen dat de aanmaak van een ‘stabiel vaccin’ geen sinecure is. Normaal is daarvoor een jaar nodig, maar vanwege de urgentie die door Covid-19 ic gecreëerd, probeert men dit nu in weken voor elkaar te krijgen.

De vooruitzichten zijn niet goed

De vooruitzichten zijn dus niet goed. Dat er nog voor het einde van dit jaar al massaal zou kunnen worden gevaccineerd in Moskou is gewoon onmogelijk, zeggen bronnen binnen de Russische farmawereld. Om de helft van de Russische bevolking te vaccineren zijn tientallen miljoenen dosissen nodig.

Volgens toplui van het Russian Direct Investment Fund (RDIF), het investeringsfonds dat de plannen financiert, zouden 30 miljoen dosissen beschikbaar zijn tegen eind januari. Dat bericht werd door minister van Industrie Denis Manturov tegenover het persagentschap Bloomberg afgedaan als ‘nonsens’. Volgens sectoranalisten lijken ‘een paar honderdduizend dosissen’ tegen einde dit jaar het hoogste mogelijke.

Russische machthebbers waren snel om hun medische doorbraak in de zomer te vergelijken met de Russische Spoetnik, de eerste kunstmatige satelliet die in 1957 door de Russen in een baan om de Aarde werd gebracht.  De realiteit wil dat een vaccin produceren veel moeilijker is dan verwacht, om de eenvoudige reden dat het coronavirus overal ter wereld voorlopig nog een groot raadsel blijft.

Meer