Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Volgens de medische directeurs telt België te veel ministers die bevoegd zijn over gezondheidszorg.
Volledig scherm
Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Volgens de medische directeurs telt België te veel ministers die bevoegd zijn over gezondheidszorg. © BELGA

Ziekenhuisdirecteurs zien heil in herfederalisering gezondheidszorg

BinnenlandZo'n 85 procent van de algemene en medische directeurs van Belgische ziekenhuizen vindt dat de gezondheidszorg opnieuw gefederaliseerd moet worden. Bij de Franstaligen loopt dat zelfs op tot 90 procent. Dat blijkt uit een bevraging over de eerste coronagolf van Roularta bij algemene en medische directies van 62 Belgische ziekenhuizen.

27 reacties

  • Mark Vrijdaghs

    3 jaar geleden
    Compleet gelijk. En er zijn nog wel diensten die beter terug federaal worden. De regio's bakken er niet veel van.
  • Kurt Decloedt

    3 jaar geleden
    volledig mee eens! De versnippering zorgt voor chaos, geen eenheid in commando, weinig of te laat overzicht van de regio's. Indien de noden Vlaanderen, Brussel, en Wallonië anders zijn dan moet dit door deze regio's in kaart gebracht worden. De seperatisten kunnen misschien opperen om per provincie een aparte regering te hebben!
  • Jef Duvillager

    3 jaar geleden
    Ziekenhuizen, eerste lijn en preventie horen best op federaal niveau. Een klein land met een grote bevolkingsdichtheid heeft nood aan een gecoördineerd beleid ter zake. De noden zijn overal dezelfde. Gestructureerde oplossingen gestoeld op objectieve criteria zijn hier aangewezen.Een virus, zelfs een gewone bacterie, een andere aandoening zijn universeel. 
  • Marc Devuldere

    3 jaar geleden
    Ik heb ook de tijd meegemaakt dat er één federale regering was en ik werkte toen in Brussel met 5 Vlamingen op het kantoor en 1 franstalige en wat werd er gesproken frans.
  • camiel huughe

    3 jaar geleden
    Niet alles is wit/zwart maar wat we zelf naar eigen inzicht doen sluit betutteling uit ! Voor wat wijzelf doen zijn ook wijzelf verantwoordelijk. Het Belgisch probleem is de tricolore bemoeizucht waardoor de federatie verminkt werd uit belang van het profitariaat. Dat duidelijke grenzen vastgelegd worden met het princiepe van "baas in eigen land", van hoog tot laag. Zowel financieel als organisatorisch gezondheidszorg voor 100% naar de deelstaten ter ontlasting van het waterhoofd.