Direct naar artikelinhoud
Coronacijfers

Gemiddeld aantal ziekenhuisopnames blijft dalen naar 574 per dag, aantal doden stijgt sterk

Illustratiebeeld.Beeld Photo News

Het gemiddeld aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus is weer onder de 9.000 per dag gezakt. In de week vanaf 31 oktober tot en met 6 november ging het om dagelijks gemiddeld 8.260 nieuwe gevallen, een daling met 46 procent ten opzichte van de zeven voorgaande dagen. Ook de ziekenhuisopnames blijven afnemen. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Het gemiddelde aantal patiënten dat dagelijks wordt opgenomen in het ziekenhuis daalt voor de derde dag op rij ten opzichte van een week eerder. Van 3 tot en met 9 november ging het om gemiddeld 574 per dag, 14 procent minder dan in de voorgaande week. Gisteren werden er 434 patiënten opgenomen, zondag 403. Tijdens de piek vorige dinsdag ging het nog om 879 opnames per dag.

Momenteel liggen 7.217 mensen in het ziekenhuis (4 procent meer dan er gisteren/maandag werden gemeld), van wie 1.474 op de afdelingen intensieve zorgen. Dat laatste cijfer is een lichte stijging, maar lijkt toch te stabiliseren.

Overlijdens

Het aantal Belgen dat aan Covid-19 bezwijkt, zit wel nog in stijgende lijn. Vanaf 31 oktober tot en met 6 november waren er dagelijks gemiddeld 179 overlijdens, 39 procent meer dan in de zeven dagen ervoor. Het totale dodental ligt op 13.216.

Besmettingen

Sinds het begin van de pandemie in ons land bedraagt het aantal bevestigde coronagevallen nu 503.182. Tussen 31 oktober en 6 november hebben elke dag gemiddeld 8.260 mensen positief getest op het virus. Dat is een daling van 46 procent tegenover dezelfde periode een week eerder.

In vergelijking met een dag eerder kwamen er 2.393 geregistreerde coronabesmettingen bij. Daar speelt ongetwijfeld het weekendeffect.

Tests

Het aantal testen neemt eveneens af, nu tot iets meer dan 41.400 per dag. Om de labo’s en de eerstelijnszorg te ontlasten, worden sinds enkele weken enkel nog mensen met symptomen getest, of mensen zonder symptomen bij een clusteruitbraak.

Ook de positiviteitsratio daalt verder, nu tot 24,4 procent. Dat betekent dus wel nog dat bijna één op de vier personen die getest worden, positief blijken te zijn. Het cijfer zou volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 5 procent moeten liggen om de epidemie als onder controle te kunnen beschouwen.