Mokerslag voor Boris Johnson: Britse Hogerhuis stemt omstreden Brexitwet weg

Het Britse Hogerhuis heeft de brexitwet, waarmee de premier Boris Johnson het uittredingsverdrag met de EU wil overtreden, weggestemd.

Zoals de brexitwet nu op tafel ligt zouden de Britse ministers eenzijdig bepaalde delen uit het uittredingsverdrag kunnen schrappen. Het gaat voornamelijk over regelingen met betrekking tot de Noord-Ierse grens.

165 van de leden van het hogerhuis hebben voor de wet gestemd en 433 tegen. Dat is een pijnlijke nederlaag voor de Britse premier die met de wet ‘het interne goederenverkeer in het Verenigd Koninkrijk wil veiligstellen.‘ Het Hogerhuis wil dat bepaalde clausules die indruisen tegen het internationale recht geschrapt worden.

Vangnet en verzekeringspolis

De premier erkent dat bepaalde clausules het internationale recht schenden. ‘Die dienen als een vangnet en verzekeringspolis om de politieke en economische integriteit van het VK te bewaren als er geen handelsakkoord met de EU wordt gesloten’, klinkt het.

Johnson kan er nu voor kiezen de bewuste passages te schrappen of ze in stand te houden als het Lagerhuis het wetsvoorstel volgende maand opnieuw behandelt.  Het Lagerhuis heeft het licht voor de brexitwet bij een vorige stemronde voorlopig op groen gezet.

‘Ik ben teleurgesteld dat het Hogerhuis zich heeft gekant tegen de wet, terwijl in het Lagerhuis 340 leden hebben voor gestemd tegenover 256 leden tegen’, aldus een woordvoerder.

Boven de wet

Labourleider Angela Smith laat alvast weten dat het negeren van de beslissing van het Hogerhuis de bezorgheden in het Verenigd Koninkrijk en ver daarbuiten aanwakkert over ministers die zichzelf boven de wet plaatsen.

‘Het wordt tijd dat de regering bij zinnen komt, deze beledigende clausules schrapt en gaat werken aan het herstel van onze internationale reputatie’, aldus Smith

De brexitwet baart ook de president-elect Joe Biden zorgen. Die heeft zich al kritisch geuit over de stappen van de Britse regering die de open grens tussen Ierland en Noord-Ierland bedreigen. De Democraat twitterde in september dat alles wat het Goedevrijdagakkoord van 1998 in gevaar brengt de handelsonderhandelingen met de VS bemoeilijken. Ook partijgenoot en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi zond enkele maanden geleden een soortgelijke boodschap de wereld in.

Volgens het uittredingsverdrag behoudt de EU het zeggenschap over handel met Noord-Ierland. Op die manier willen de politieke leiders vermijden dat er er controles komen aan de grens met EU-lidstaat Ierland.

Meer