België nog niet zeker of het Pfizer-vaccin wil: ‘Volgende week beslissing’

Ons land kan pas ergens volgende week met zekerheid zeggen of het intekent op het veelbelovende vaccin van Pfizer en BioNTech. ‘In dit stadium is er niets zeker’, klinkt het bij minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a).

Groot nieuws maandag. Het coronavaccin dat de farmabedrijven Pfizer en BioNTech samen ontwikkelen is veilig en voor 90 procent effectief, lieten de bedrijven weten. Een zucht van opluchting ging door de wereld en ook de beurzen konden hun geluk niet op. De Bel20 deed er 6 procent bij in één dag.

Toch is ons land voorzichtig en wacht het de gesprekken met Europa af. Tussen Pfizer en de Europese Commissie lopen op dit moment onderhandelingen over de levering van 200 miljoen dosissen, met een optie om nog 100 miljoen meer te bestellen. Die gesprekken lopen vrijdag af, waarna de lidstaten hun zeg krijgen.

‘Maandag komt het Belgische geneesmiddelenagentschap met een advies, waarna de ministers van Volksgezondheid later op de week de finale beslissing nemen om in te tekenen’, zegt Jan Eyckmans, de woordvoerder van minister Vandenbroucke.

Al twee contracten

Of België ook van plan is om in te tekenen, kan Eyckmans nog niet zeggen. ‘We hebben al twee contracten lopen, met AstraZeneca en Johnson & Johnson, en we weten nog niet eens of ze markttoelating zullen krijgen. Er is dus niets zeker op dit moment.’

Als Europa een akkoord sluit en lidstaten tekenen daarop in wordt het vaccin, eens het er is, verspreid over de verschillende lidstaten. Voor AstraZeneca gaat dat over 7,7 miljoen dosissen, bij Johnson & Johnson zijn dat er 5,2 miljoen. Maar is het qua snelheid niet veel logischer dat we zelf met producenten onderhandelen om het vaccin meteen te hebben? ‘Dat kunnen we perfect doen. Maar Europa biedt op veel vlakken, en dan vooral financieel, wel een betere omkadering’, klinkt het.

Of we tegen kerstmis een vaccin zullen hebben, zoals AstraZeneca beweert? ‘Dat lijkt me sterk’, zegt Eyckmans. ‘Zo’n proces van markttoelating door het Europese geneesmiddelenagentschap duurt normaal gezien zes maanden. Dat gaat nu wel wat sneller, maar voor alles in orde en geleverd is zullen we toch al zeker in het voorjaar van volgend jaar zitten. Rond maart verwacht ik dat we kunnen beginnen.’

Meer