Direct naar artikelinhoud
AchtergrondUpdate

Ophef over organisatie die minderhedenforum moet vervangen: ‘partners’ vallen stuk voor stuk weg

Minister van Inburgering Bart Somers (Open Vld).Beeld BELGA

Er komt veel kritiek op de beslissing van minister van Inburgering Bart Somers (Open Vld) om het Minderhedenforum te vervangen door een nieuwe organisatie als partner in het minderhedenbeleid. Over die nieuwe organisatie, Join.Vlaanderen, is nog weinig bekend, en liefst vijf van de partners waarmee ze uitpakt, vallen uit de lucht.

Dat het Minderhedenforum niet in de bovenste schuif ligt bij de huidige Vlaamse regering is geen nieuws. Al in maart trok bevoegd minister Somers de erkenning van het Forum als participatieorganisatie in. Het Minderhedenforum werd in 2002 opgericht als koepelorganisatie van erkende etnisch-culturele verenigingen in Vlaanderen. Het Forum mocht nog een nieuwe aanvraag tot erkenning indienen, maar gisteren maakte Somers bekend dat de voorkeur van de regering naar Join.Vlaanderen als officiële gesprekspartner gaat. 

Somers acht de strategie van het Minderhedenforum achterhaald. “Wie mensen van de tweede en derde generatie blijft organiseren op basis van de etnisch-culturele afkomst van hun ouders en grootouders, dreigt mensen in stereotypen op te sluiten.” Voorstanders van het forum menen evenwel dat de Vlaamse regering de kritisch stem van het Forum wil smoren en vervangen door een meer welwillende partner.

Join.Vlaanderen lijkt meer en meer een lege doos

De nog nagelnieuwe organisatie Join.Vlaanderen zelf roept intussen meer en meer vragen op. In het persbericht maakte minister Somers melding van “concrete engagementsverklaringen” en “gesprekken” met verschillende partners die de nieuwe participatieorganisatie willen ondersteunen. Eén van de genoemde partners, Black History Month, beweert evenwel van niets te weten. Een andere, het pas opgerichte Hannah Arendt Instituut in Mechelen, zegt dat er wel gesprekken maar geen concreet engagement afgesproken is.

Ook UCLL en Odisee  distantieerden zich reeds van het project. Daarnaast werd ook het VUB RHEA Center of Expertise on Gender, Diversity and Intersectionality als partner vernoemd, maar die vergissing lijkt op het conto van de universiteit zelf te schrijven. De engagementsverklaring werd namelijk ondertekend door het bureau voor Gelijke Kansenbeleid van de VUB. Volgens MO-magazine is in de definitieve lijst plots ook geen sprake meer van Markant of van H&H Education.

Join.Vlaanderen lijkt een breuklijn binnen de minderhedenorganisaties bloot te leggen. De organisatie heeft de steun van meer ‘liberaal georiënteerde’ experts zoals Hassan Al Hilou, Billy Kalonji, of Youssef Kobo. Progressievere stemmen zijn dan weer uiterst kritisch. Onder meer minderhedenexpert Pascal Debruyne en onderwijssocioloog Orhan Agirdag reageren “erg teleurgesteld” op Twitter. Zij blijven het ‘klassieke’ Minderhedenforum steunen.

Ongeloof

Namens het Forum reageert directeur Landry Mawungu vol ongeloof over de beslissing van de Vlaamse regering om een andere partner te kiezen. “We nemen al jaren de rol op van belangenbehartiger van de rechten van etnisch-culturele minderheden. Een constructieve, maar wel kritische en onafhankelijke stem met twintig jaar expertise.  Spijtig genoeg zijn dit eigenschappen die middenveldorganisaties steeds vaker niet in dank worden afgenomen.” Mawungu zegt maar tien minuten voor de verspreiding van het persbericht telefonisch op de hoogte te zijn gebracht over het nieuws.  

Ook oppositiepartij Groen is niet te spreken over de keuze van de Vlaamse regering. “Organisaties die anders over integratie en racisme denken dan N-VA maakt de Vlaamse regering monddood. Het Minderhedenforum krijgt nu de rekening gepresenteerd omdat ze jaren de luis in de Vlaamse pels was”, meent Vlaams Parlementslid An Moerenhout. “Dit is een trieste dag voor etnisch-culturele minderheden in Vlaanderen.” 

Moerenhout benadrukt het werk dat het Minderhedenforum heeft verricht. “Het legde bijvoorbeeld discriminatie bloot bij vastgoedmakelaars, uitzendkantoren en dienstenchequebedrijven, maar monitorde ook het gebrek aan diversiteit bij de Vlaamse media en bleef hameren op het gebrek aan gelijke kansen in het Vlaams onderwijs”.

Het groene parlementslid merkt nog op dat Join.Vlaanderen met als bestuurder Wouter Van Bellingen het fel bekritiseerde Integratiepact van diezelfde Van Bellingen opvolgt. “Dat pact had geen slagkracht omdat de Vlaamse regering de harde aanpak van kansenongelijkheid niet prioritair vond. Het Integratiepact is dan na kritiek opgegaan in Join.Vlaanderen. Twintig jaar expertise van het forum verliezen aan een organisatie die net bestaat, is een voorbeeld van slecht beleid.”

‘Dossier geeft geen sterke indruk’

Ondertussen klinken er ook bij de meerderheid bedenkingen. “Het dossier van Join.Vlaanderen geeft geen sterke indruk”, zegt Vlaams Parlementslid Katrien Partyka van CD&V. Ze gaat Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) om uitleg vragen in de plenaire zitting van donderdag.

“Als er nu al zoveel organisaties afhaken, klopt er toch iets niet”, zegt Katrien Partyka. “Het geeft geen sterke indruk. We willen weten op basis van welke elementen de minister heeft gekozen voor Join.Vlaanderen. De opdracht van de nieuwe participatieorganisatie is iets waar we lang over hebben gepraat bij de regeringsonderhandelingen.”

Het kabinet-Somers zegt in een reactie dat er drie dossiers werden ingediend, waarvan er twee voldeden aan de basisvoorwaarden: Join.Vlaanderen en het Minderhedenforum. Join.Vlaanderen kwam daar als beste uit, waardoor werd beslist de onderhandelingsfase op te starten.

“Het is geen keuze tegen het Minderhedenforum, maar een keuze voor Join”, is te horen bij het kabinet. “De organisatie start vanuit de diversiteit en zet in op concrete projecten op het lokale niveau die segregatie tegengaan.”

N-VA wijst erop dat er nog geen beslissing werd genomen. “In de onderhandelingsfase moet een meerjarenplanning worden voorgelegd”, zegt parlementslid Maaike De Vreese. “Pas daarna volgt de erkenningsfase. Het is de voltallige regering die de eindbeslissing neemt.”