© ToRo

“Ik kreeg mes op mijn keel”

In Genk en Houthalen zijn de afgelopen dagen twee homejackings gebeurd. In Genk was de 19-jarige zoon des huizes het slachtoffer. Hij was alleen thuis toen drie inbrekers binnendrongen. “Ik kreeg een mes op mijn keel en moest de kluis voor hen openmaken”. De jongeman kwam er met de schrik vanaf. Hoeveel de buit bedraagt, is nog niet duidelijk.

Chris NELIS

De drie daders drongen vrijdagvoormiddag binnen in het huis van de familie, die liever anoniem wil blijven, in de Kamillestraat in de wijk Heideblook. “Alleen mijn zoon was op dat ogenblik thuis”, zegt de vader van het slachtoffer. “Hij was op zijn slaapkamer toen hij van alles in huis hoorde. Hij dacht eerst dat dat mijn vrouw of ik waren. Op een bepaald moment ging de deur van zijn slaapkamer open. Dan nog vermoedde hij dat ik het was. Het gebeurt wel vaker dat ik eens bij hem ga kijken of alles oké is. Maar toen mijn zoon uit zijn slaapkamer kwam, zag hij kasten en lades openstaan en veel rommel. Hij ging er van uit dat mijn vrouw aan het opruimen was. Pas toen hij beneden kwam, stond hij oog in oog met de inbrekers. Ze hebben meteen gedreigd hem te slaan met een koevoet als hij niet snel zou zeggen waar geld in huis lag. In hun zoektocht waren ze uitgekomen op een kluis en daar wilden ze absoluut de sleutels van. Daar zijn ze uiteindelijk aan geraakt.”

Nederlands

Toch verliep het voor de dieven niet meteen als gehoopt. “Ze hadden mijn zoon al op zijn bed gekneveld, maar ze kregen de kluis niet open met de sleutel”, gaat de vader verder. “Op de kluis stonden de gebruiksinstructies in het Nederlands. Maar die konden ze niet lezen. Onderling spraken ze Arabisch en met mijn zoon Frans.” De dieven hebben de 19-jarige dan opnieuw naar beneden gehaald. “Ze drukten mij het mes op de keel om mij te dwingen te zeggen hoe de kluis open moest”, vertelt de jongeman. “Ik heb dat dan maar gedaan.”

“Gelukkig maar”, gaat de vader verder. “Je weet nooit tot wat die dieven in staat zijn.” De daders stalen de inhoud van de kluis, spaargeld en enkele waardevolle spullen. Hoe groot de buit is, is nog niet duidelijk. “Voor ze het huis verlieten, hebben ze mijn zoon weer met tape vastgemaakt op bed”, gaat de vader verder. “Zelf zijn ze te voet gaan lopen. Eén van onze buurtbewoners heeft de drie nog gezien toen ze de bocht om liepen in de Kamillestraat. Of ze verderop een wagen hadden, weet ik niet. Mijn zoon heeft zich uiteindelijk kunnen loswrikken en ons en de hulpdiensten verwittigd.” De politie van de zone MidLim heeft de omgeving nog uitgekamd maar geen sporen van de daders aangetroffen. De dieven waren binnengeraakt via het raam op de gelijkvloerse verdieping.