© Photo News

197 Covid-overlijdens in Vlaamse rusthuizen, ‘slechts’ 2 in Limburg

De afgelopen twee dagen stierven in Vlaanderen 197 rusthuisbewoners aan Covid-19, ‘slechts’ twee daarvan bezweken in een Limburgs rusthuis. “De ervaring uit de eerste golf speelt nu zeker in het voordeel van de Limburgse woonzorgcentra”, zegt Vlaams minister Wouter Beke (CD&V).

Koen Snoekx

LEES OOK. 35 bewoners van Genks rusthuis De Olijfboom besmet, ZOL moet bijspringen

De Olijfboom in Genk mag dan zwaar getroffen worden door een corona-uitbraak, toch blijven de Limburgse woonzorgcentra in deze tweede golf relatief gespaard. Over heel Vlaanderen zijn er nu 4.923 rusthuisbewoners besmet. Daarvan verblijven er slechts 197, oftewel 4 procent, in een Limburgs woonzorgcentrum. De Antwerpse rusthuizen zijn het zwaarst getroffen met liefst 1.650 besmette bewoners (34 procent). Ook wat overlijdens betreft worden de Limburgse rusthuizen relatief gespaard. De afgelopen twee dagen stierven er in Vlaanderen 197 rusthuisbewoners, van wie ‘slechts’ twee in Limburg.

Waarom zijn de cijfers in onze rusthuizen in deze tweede golf minder zwaar? “Er zal zeker een link zijn met de algemene besmettingsgraad, die in Limburg nu lager ligt dan in andere provincies waardoor je dus ook minder kans hebt dat het virus de woonzorgcentra binnensluipt”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Daarnaast staan de Limburgse woonzorgcentra meer beslagen op het ijs omdat de eerste coronagolf zo zwaar door onze rusthuizen raasde. “Alle woonzorgcentra zijn vandaag veel beter voorbereid op het virus - onder meer wat betreft beschermingsmateriaal, testen en opleidingen - maar woonzorgcentra die dit al eens hebben meegemaakt in de eerste golf hebben daar natuurlijk veel uit geleerd”, zegt Beke. “De ervaring uit het voorjaar zal dus zeker een rol spelen bij de lagere besmettingscijfers in de Limburgse rusthuizen, al is er ook altijd een dosis geluk nodig.”