Parket start een opsporingsonderzoek na audit bij VRT

 ©  belga

Het Brussels parket heeft een opsporingsonderzoek geopend nadat het het vernietigende rapport van Audit Vlaanderen over de VRT in handen kreeg. Dat werd bevestigd aan onze redactie.

mdm

Het Brussels parket heeft bevestigd dat er een opsporingsonderzoek is geopend naar aanleiding van het rapport dat Audit Vlaanderen over de VRT opstelde. De Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC), de anticorruptiedienst van de federale politie, kan zo verdere onderzoeksdaden stellen. Voorlopig is nog niet meegegeven naar welke misdrijven een onderzoek wordt gevoerd.

Audit Vlaanderen startte een onderzoek na berichtgeving over malversaties bij de openbare omroep, die voortvloeide uit een open oorlog aan de top van de omroep – tussen de toenmalige ceo Paul Lembrechts en zijn nummer twee Peter Claes, de directeur Productie en Media. Wat daar precies instaat is tot op vandaag vertrouwelijk, maar dat de conclusies vernietigend zijn, is bekend. Zo zou er sprake zijn van normvervaging en onregelmatigheden. Aanbestedingsregels zouden omzeild zijn. ‘Wat in het rapport staat, kan in geen enkel bedrijf door de beugel’, zei de nieuw aangestelde ceo Frederik Delaplace daarover.

Het rapport wordt niet openbaar gemaakt omdat er commercieel gevoelige informatie in staat. Beschrijvingen van incidenten zouden ook herleidbaar zijn tot ‘gemakkelijk identificeerbare personen’, waardoor vrije inzage niet te verantwoorden is.

Voorzitter Van den Brande onder vuur

Voorzitter van de Raad van Bestuur Luc Van den Brande (CD&V) werd eind oktober achter gesloten deuren in een lange hoorzitting aan de tand gevoeld door de parlementsleden over zijn rol in de crisis aan de VRT-top. Een gelekt rapport van het Rekenhof, waarin sprake was van ‘tekortkomingen op het vlak van mededinging’ bij de contracten die de VRT afsloot, betekende nog extra olie op het vuur.

Centraal stond daar de vraag waarom de Raad van Bestuur het ontslag van Peter Claes door toenmalig ceo Paul Lembrechts weigerde en op zijn beurt besliste om beiden de laan uit te sturen. ‘We namen de enige logische beslissing met de elementen die we toen in handen hadden’, zei Van den Brande toen. De meerderheidspartijen blijven Van den Brande steunen, maar Elisabeth Meuleman (Groen) en Katia Segers (SP.A) namen daar geen vrede mee. Groen wilde toen een onderzoekscommissie om uit te klaren of Van den Brande als voorzitter zijn boekje te buiten ging.

Reacties

‘Het feit dat het parket een onderzoek opent naar aanleiding van de audit Vlaanderen geeft aan dat er aanwijzingen zijn dat er met het belastinggeld van de Vlaming ongeoorloofde en onwettelijke praktijken gebeurden’, reageert Segers nu. ‘Het is zeer belangrijk dat dit grondig wordt onderzocht en dat er gevolgen aan gegeven worden.’

Donderdag zal Segers Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) in het parlement interpelleren over Van den Brande. ‘Ik denk dat hij zijn conclusies moet trekken. Ik wil van de minister horen of hij van oordeel is dat de voorzitter nog kan aanblijven of niet.’

Klaas Slootmans (Vlaams Belang), net als Seger lid van de mediacommissie, eist dat de Vlaamse regering zich burgerlijke partij stelt. ‘Laat het onderzoek van het parket een rode vlag zijn die hen daar alsnog toe noopt. De Vlamingen die opdraaien voor de ongure praktijken aan de Reyerslaan hebben recht op een integere en betrouwbare omroep en dus ook op een Vlaamse regering die dat rücksichtslos afdwingt’, laat hij optekenen in een persbericht.

Wat de gevolgen van het lopende opsporingsonderzoek zullen zijn voor de VRT, zal nog moeten blijken.