De tragische feiten deden zich voor in deze woning in het centrum van Wechelderzande.  ©  Bert De Deken

“Geweld was blijkbaar normaal in het gezin”: man riskeert 8 jaar cel voor onopzettelijke doding van echtgenote

Wechelderzande, Herentals -

De Montenegrijn Jasmin K. (48) uit Herentals riskeert een gevangenisstraf van acht jaar voor onopzettelijke doding van zijn vrouw. In augustus 2018 kwam Sanja K. (43) in verdachte omstandigheden in hun woning aan de Gebroeders De Winterstraat in Wechelderzande (Lille) om het leven. “Geweld is altijd aanwezig geweest in het gezin”, zei openbare aanklager Patti Broeckx.

Bart Van den Langenbergh

“Ik heb alles gedaan om mijn vrouw te helpen en haar wakker te krijgen. Ik hou nog altijd van haar”, beweerde Jasmin K. dinsdag op de correctionele rechtbank in Turnhout. Hoewel hij de feiten ontkent, riskeert de veertiger uit Montenegro een effectieve celstraf van acht jaar voor opzettelijke slagen en verwondingen zonder het oogmerk om te doden maar met de dood tot gevolg, voor schuldig verzuim en voor partnergeweld.

12 augustus 2018

De hulpdiensten rukten op 12 augustus ’s nachts uit naar de woning van de man en diens vrouw in het centrum van Wechelderzande. Ze troffen daar het levenloze lichaam van Sanja K. aan. Reanimatie kon niet meer baten. Haar man Jasmin, die al 27 jaar een relatie had met Sanja, werd later in de boeien geslagen voor de onopzettelijke doding van de vrouw. De man zat tot dit voorjaar in voorhechtenis.

“Geweld is altijd aanwezig geweest in het gezin. Dat was volgens de beklaagde in de Balkan ook normaal”, schetste openbare aanklager Patti Broeckx op de rechtbank. “Enkele uren voor haar overlijden ontdekte de vrouw dat Jasmin K. sms’jes stuurde naar een andere vrouw. Met de oplaadkabel van de gsm heeft hij haar geslagen op haar benen en haar rug. Ze heeft daarna medicatie genomen en is op de zetel gaan liggen.”

Jasmin K. (links vooraan) na zijn verschijning voor de raadkamer in Turnhout in september 2018. De man riskeert acht jaar cel voor onopzettelijke doding van zijn vrouw. ©  bvdl

Ook zoon riskeert straf

De toestand van de vrouw ging steeds achteruit en ze kreeg zware ademhalingsproblemen. Jasmin K. merkte naar eigen zeggen pas de ernst op nadat hij een film op tv had gezien. “Het duurde tot 2 u ’s nachts, toen hij dacht dat ze dood was, toen hij zijn zoon en enkele andere familieleden belde. Zoon Aldin K. heeft zelf nog tot 2.50u gewacht om de hulpdiensten op de hoogte te brengen”, aldus Patti Broeckx.

Volgens het Openbaar Ministerie moet ook de zoon veroordeeld worden voor schuldig verzuim. Aldin K. riskeert daarom een celstraf van twee jaar en een boete.

“Geweld was blijkbaar normaal”

Sanja K. is in de zomer van 2018 begraven in haar thuisland Montenegro. Enkele familieleden van de overleden vrouw stelden zich burgerlijke partij. Hun advocate was niet mals voor Jasmin K. “Geweld was blijkbaar normaal in het gezin. De vrouw was al vijf jaar slachtoffer van zware slagen”, zei meester Annarita Vorsters.

“De dag van haar overlijden is ze niet alleen afgeranseld met een kabel. Er was ook sprake van forse stomp en kneuzend geweld. Haar longen waren gekneusd waardoor ze moeilijk kon ademen. Omdat ze zo veel pijn had, heeft ze zware medicatie genomen. Maar de opzettelijke slagen hebben haar dood wel degelijk veroorzaakt. Natuurlijk wist de man dat Sanja zware problemen had. Ze had al twaalf uur ademhalingsproblemen en lag op het einde ook te reutelen. Maar Jasmin K. vond het nodig om eerst zelf een dutje te gaan doen. De vrouw heeft een doodsstrijd van uren gevoerd omdat ze geen zuurstof kreeg.”

Verdediging

De verdediging van vader en zoon voerde aan dat er geen sprake was van onopzettelijke doding en schuldig verzuim. “We ontkennen niet dat er geweld is gebruikt in het huwelijk maar niet over een periode van vijf jaar”, pleitte meester Andy Boermans.

“Het is daar niet altijd peis en vree geweest, wat niet goed te praten valt. Je kan de man uit de Balkan halen, maar de Balkan verdwijnt niet helemaal uit de man. In plaats van zich te integreren had hij vooral contact met mensen uit zijn thuisland. Hij wist ook gewoonweg niet wat het nummer van de hulpdiensten was.”

Toxicologisch verslag

De raadsman verwijst naar het toxicologisch verslag bij de autopsie van de overleden vrouw. “Door de zware medicatie zijn de longen beschadigd geraakt en kreeg ze ademhalingsmoeilijkheden. Door de reanimatie liepen enkele ribben en longen verdere schade op”, stelde meester Boermans.

“Hij heeft haar alleszins ook hulp geboden door haar mond te openen, haar tong weg te duwen en haar water te geven. Pas nadat hij een film had gekeken, merkte hij dat helemaal fout ging. Hij belde zijn zoon en enkele familieleden die het best Nederlands konden.”

De advocaat vroeg de rechter om de man alleen te veroordelen voor partnergeweld en de effectieve straf te beperken tot de voorhechtenis. Ook voor zijn zoon is er volgens de raadsman geen sprake van schuldig verzuim.

Tijdens het sporenonderzoek vonden de speurders in de woning in Wechelderzande nog een plantage met 289 cannabisplanten. Daarvoor moeten de beklaagden zich later nog verantwoorden voor de rechter. Vonnis op 8 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER