Direct naar artikelinhoud
InterviewAlexandra Smarandescu

‘Ik zie niet hoe psychisch welzijn en armoede links of rechts zijn’

Alexandra Smarandescu.Beeld Tine Schoemaker

De driejaarlijkse verkiezingen bij de Vlaamse Jeugdraad zijn nog maar net begonnen of de voornaamste verkiezingsthema’s worden al onder vuur genomen. Voorzitter Alexandra Smarandescu (24) reageert.

Onder meer de christendemocratische studenten stellen dat ze zich niet vertegenwoordigd voelen. De prioritaire thema’s zijn volgens hen niet representatief voor de hele Vlaamse jeugd. Wat vindt u daarvan?

“Het leert mij vooral dat onze verkiezing leeft. Dat is positief. De kritiek hadden we niet verwacht, omdat er een maandenlang onderzoek was. Er waren initieel zestien thema’s, waaronder cultuur, identiteit en werk, die we met 1.100 kinderen en jongeren besproken hebben. We haalden ook input uit de participatietrajecten van organisaties als Awel, Uit De Marge en Globelink. We hebben onze manier van werken bij experts van onder meer het Kenniscentrum Kinderrechten getoetst. De lijst die zo tot stand is gekomen, is volgens mij wel representatief. Ik zie ook niet hoe thema’s als psychisch welzijn of armoede links of rechts zijn. Het zijn brede onderwerpen die op heel uiteenlopende manieren ingevuld kunnen worden.”

Toch zijn jullie tegemoetgekomen aan de kritische stemmen. Sinds vandaag kan iedereen extra thema’s naar voren schuiven.

“Ik zie dat niet als een tegemoetkoming. Het is vooral een uitnodiging om te stemmen. We willen zeker niet dat jongeren vanwege die thema’s hun stem niet zouden uitbrengen. Sowieso zal de Jeugdraad meer doen dan rond die gekozen thema’s werken. We spelen erg in op de actualiteit.”

De kritiek dat jullie niet iedereen zouden vertegenwoordigen klonk ook in 2018, toen leden van Schild en Vriend uit de Jeugdraad werden gezet.

“Die vier leden zijn niet uit de Raad gezet vanwege hun overtuiging. Het had vooral met hun intentie te maken: ze wilden de Vlaamse Jeugdraad kapen. Dat staat ver van onze missie om de belangen van 2,7 miljoen kinderen en jongeren te verdedigen. Wij willen geen symboolstrijd tussen links en rechts. Die tegenstelling proberen wij net te overstijgen door niet aan partijpolitiek te doen.

“Er is zeker ideologische diversiteit binnen de raad. Niet omdat de zestien verkozenen met verschillende partijkaarten aan tafel zitten, wel omdat onze beleidsaanbevelingen stoelen op een hele brede research. We gaan heel kwalitatief te werk. Dat erkennen anderen ook. Anders zit je toch niet in het maatschappelijk relancecomité van de Vlaamse overheid?”

Waar heeft u het meest verschil gemaakt in de voorbije drie jaar?

“Tijdens de eerste coronagolf hebben we erg gestreden voor de belangen van kinderen en jongeren. Het resultaat daarvan zien we nu. De scholen blijven open, de activiteiten voor min-twaalfjarigen gaan voort. We hebben er ook voor gezorgd dat het jeugdwelzijnswerk als een essentieel beroep wordt beschouwd.”

Wat is de belangrijkste uitdaging voor uw opvolger?

“Jongeren worden nog altijd te snel met de vinger gewezen. Wij worden de motor van de nieuwe besmettingsgolf genoemd, terwijl er evengoed volwassenen zijn die de regels niet volgen. De perceptie is nog niet goed. Veel mensen blijven verkeerdelijk beweren dat we een weinig geëngageerde generatie zijn die vooral in een onlinewereld leeft. Met de klimaatmarsen hebben we toch iets anders laten zien.”