Viroloog Steven Van Gucht: “We hebben wellicht een worstcasescenario vermeden” © Crisiscentrum

Viroloog Steven Van Gucht: “We hebben wellicht een worstcasescenario vermeden”

Blijft het aantal besmettingen aan dit tempo dalen, dan zitten we over een maand aan minder dan duizend besmettingen per dag, zo was te horen op de persconferentie van het Crisiscentrum. “We zijn een worstcasescenario aan het vermijden”, aldus Steven Van Gucht.

Nele Achten

LEES OOK. Aantal overlijdens blijft stijgen, wel minder coronapatiënten in ziekenhuis

“De daling van de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames zet zich verder voort, voor het eerst stijgt ook het aantal patiënten op intensieve zorg niet verder”, zo zei viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Crisiscentrum. Ook bij de stijging bij het aantal overlijdens lijkt het tempo te vertragen.“We zien de dalingen bij alle leeftijdsgroepen, in alle provincies en gemeenten. Voor het eerst zien we nu ook dat het aantal nieuwe gevallen het hoogst is bij de veertigers. Relatief gezien noteren we de hoogste besmettingsgraad nog steeds bij tachtigplussers, maar ook hier is duidelijke daling ingezet.”

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

“Aan dit tempo van de daling zitten we binnen een maand misschien onder de duizend besmettingen per dag, dat is al van 9 september geleden, ongeveer een week na start van deze golf”, aldus Van Gucht.

Worstcasescenario

Gisteren werden er wel 609 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, waarschijnlijk een compensatie van het weekend. Van Gucht is ook voorzichtig optimistisch over de ziekenhuisopnames. “Momenteel verblijven 1.470 patiënten op intensieve zorg. Dit cijfer is ook iets lager dan cijfer van de dag ervoor. Mogelijk hebben we een top bereikt en stijgt het aantal patiënten op intensieve zorg niet verder. De situatie voor zorg blijft wel heel zwaar, maar door onze gemeenschappelijke inspanningen vrijwaren we de zorgsector van het worstcasescenario.”

De overlijdens blijven verder toenemen, maar aan afnemend tempo, aldus Van Gucht. “Donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag werden telkens 200 overlijdens of meer gemeld. In Wallonië heeft de sterftegraad bijna het niveau van de eerste golf bereikt.”

Van Gucht: “Laat je testen. Een test redt levens” © Nationaal Crisiscentrum

“Test redt levens”

Van Gucht had ook een duidelijke boodschap voor mensen die een test weigeren bij de huisarts. “We horen van huisartsen dat mensen zich niet laten testen. Dat is geen goed idee. Iets minder dan een op drie mensen met symptomen test positief. Elke persoon geeft het virus minstens door aan een andere persoon. Zo komt het virus vroeg of laat terecht bij iemand met een zwakke gezondheid met alle gevolgen”

Als je je niet laat testen, gaan de cijfers niet snel verbeteren. “Cijfers moeten zo snel als mogelijk naar beneden. Neem zo snel als mogelijk contact op met je huisarts als je symptomen hebt, zelfs van een verkoudheid. Een test redt levens.”

Optimisme

Steven Van Gucht besloot met een optimistische boodschap. “We zijn de weg naar de veilige zone ingeslagen, maar weg is nog lang. Houd dus vol.” Een boodschap die ook Yves Stevens, woordvoerder van het Crisiscentrum, benadrukte. Hij waarschuwt voor overdreven optimisme. “De cijfers zijn nog steeds veel te hoog. Er zijn dagelijks nog duizenden besmettingen. Velen zijn zwaar ziek of erger nog, liggen in het ziekenhuis. We moeten afdalen tot volledig in het dal. Al wie al eens op een berg heeft gestaan, weet dat die afdaling lang en gevaarlijk kan zijn. We zijn er nog lang niet van af.”

Hij moedigt ook aan om samenscholingen op drukke plaatsen te vermijden. “Ga niet te ver. In de eigen omgeving zijn zeker nog mooie plaatsen te ontdekken, te voet of met de fiets. Vorig weekend was het op sommige populaire plaatsen, zoals aan de kust, druk. Te druk. Als je ziet dat er ergens te veel volk is, blijf er dan niet.”

Yves Stevens: “Zoek geen drukke plaatsen op op vrije dag” © Crisiscentrum

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer