Koning herdenkt Wapenstilstand aan Congreskolom in Brussel, premier De Croo woont eerbetoon bij aan de Menenpoort

Het was een sobere herdenking zonder muziekkapel en oud-strijders.  © belga

Koning Filip heeft woensdagmorgen om 11 uur aan de Congreskolom in Brussel Wapenstilstand herdacht. Premier De Croo woonde de herdenking aan de Menenpoort in Ieper bij, voor het eerst zonder publiek.

Belga

Op 11 november 1918, om 11 uur, kwam er een einde aan de Eerste Wereldoorlog, 102 jaar geleden dus. Dat werd woensdag herdacht aan de Congreskolom in Brussel, al was de plechtigheid door de coronacrisis soberder dan anders. Er was geen muziekkapel en ook de vertegenwoordigers van de oud-strijders waren er deze keer niet bij.

Tijdens een korte militaire plechtigheid werd er na het neerleggen van een bloemenkrans aan het graf van de Onbekende Soldaat een minuut stilte gehouden. Daarna wakkerde de koning met zijn sabel de eeuwige vlam aan en weerklonk de Last post.

Twee nieuwe gezichten vertegenwoordigden de federale regering: minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). Ook de nieuwe chef Defensie (CHOD) Michel Hofman tekende present.

Koning Filip bij de eeuwige vlam. ©  belga

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft de herdenking van Wapenstilstand bijgewoond aan de Menenpoort in Ieper. Traditioneel is dat een groot gebeuren met duizenden deelnemers en toeschouwers, maar dat moest dit jaar anders. De Last Post Association, de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) en de stad Ieper sloegen de handen in elkaar om een coronaveilig herdenkingsmoment te organiseren, met maar vier genodigden, één klaroenspeler en één doedelzakspeler, op ruime afstand van elkaar.

Behalve premier De Croo was ook burgemeester Emmily Talpe (Open VLD) aanwezig, samen met de voorzitter van de Last Post Association, Benoit Mottrie, en de directeur van de CWGC in Ieper, Geert Bekaert.

Tijdens de plechtigheid – die via livestream kon worden gevolgd – werden kransen neergelegd, sprak De Croo de Exhortation uit en dwarrelden de papieren klaproosblaadjes tijdens de minuut stilte van het dak van de Menenpoort naar beneden. ‘Ook in deze moeilijke tijden is het belangrijk dat we Wapenstilstand op gepaste wijze blijven herdenken, zeker hier in Ieper. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was ons land het slagveld van de hele wereld’, aldus De Croo.

Burgemeester Talpe was blij met de komst van de premier. ‘We zijn verheugd dat de eerste minister vandaag de 11 november-ceremonie in onze stad kwam bijwonen. Het duidt ook opnieuw de belangrijke rol van Ieper in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.’

Premier Alexander De Croo en de Ieperse burgemeester Emmily Talpe werden in de Menenpoort geflankeerd door Geert Bekaert en Benoit Mottrie. ©  belga

 ©  belga