Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Zo kan het ook: vier jaar geleden maakte Joe Biden ‘naadloze machtsoverdracht’ mogelijk voor opvolger Mike Pence

Joe Biden en Mike Pence in het Witte Huis, exact vier jaar geleden.Beeld Joe Biden

“Ik heb net verkozen vicepresident Mike Pence ontmoet in het Witte Huis om onze hulp aan te bieden voor een soepele en naadloze machtsoverdracht.” Dat schreef toenmalig vicepresident Joe Biden dag op dag vier jaar geleden op Twitter, na de onverwachte verkiezingsnederlaag van zijn partijgenote Hilary Clinton. Vandaag gaat die machtsoverdracht een stuk minder rimpelloos.

President Trump heeft nog altijd zijn verlies niet toegegeven, waardoor de verkozen president Joe Biden en zijn team nog geen aanspraak kunnen maken op federale fondsen om hun werk voor te bereiden en geen toegang hebben tot geheime documenten en informatie.

“Een nauwe samenwerking tussen de oude en de nieuwe administratie is altijd belangrijk", aldus Chris Lu, de man die de transitie van macht in goede banen leidde bij de installatie van Barack Obama in 2008. “Zeker in een periode waarin het land te maken heeft met een gezondheidscrisis en een economische recessie. Het wordt tijd dat Donald Trump het belang van ons land boven zijn eigen politieke belangen stelt.”

Hilary Clinton

Vier jaar geleden ging het een stuk vlotter. Hilary Clinton gaf de ochtend na de verkiezingen van 8 november al haar nederlaag toe, waardoor het nieuw verkozen team van Donald Trump meteen aan de slag kon. Toenmalig Democratisch vicepresident Joe Biden ontmoette drie dagen na de verkiezingen al zijn Republikeinse opvolger Mike Pence in zijn kantoor in de West Wing van het Witte Huis. Hij deelde daar toen een foto van op Twitter. 

Twitter bericht wordt geladen...

De twee mannen spraken volgens een verslag over hoe ze samen hadden gewerkt in het congres en over hun vriendschap van jaren. Ook de belangrijkste taken van een vicepresident kwamen aan bod, alsook enkele beleidspunten die voor Biden een belangrijke focus waren geweest tijdens zijn ambtstermijn. Het ging onder meer om de NATO, Oost-Europa en het vergemakkelijken van de toegang tot de middenklasse in de VS. 

“De vicepresident bood de verkozen vicepresident opnieuw zijn volledige steun aan om een vlotte en naadloze transitie van de macht mogelijk te maken", klonk het. “Ze praatten over hun gezinnen en de vicepresident nodigde de hele familie Pence uit voor een diner met hem en zijn vrouw in de Naval Observatory (een sterrenwacht in het noordwesten van de Amerikaanse hoofdstad Washington, D.C., red.).”