Zo werkt het vaccin van Pfizer tegen het coronavirus. 

EU-contract voor 300 miljoen coronavaccins van Pfizer krijgt groen licht

De Europese Unie kan tot 300 miljoen dosissen afnemen van het veelbelovende coronavaccin van de bedrijven Pfizer en Biontech. Zo’n vier miljoen Belgen zouden ermee ingeënt kunnen worden.

Bron: BELGA

De Europese Commissie keurde woensdag het raamakkoord goed met de twee bedrijven, bevestigen EU-bronnen. België en de overige Europese lidstaten hebben zo een voorkeursrecht voor het vaccin, als dat toelating krijgt. Wanneer dat zover is, is nog onduidelijk.

Het EU-contract voorziet in de aankoop van 200 miljoen dosissen van Pfizer/Biontech, met optie op nog eens 100 miljoen. Volgens een EU-overeenkomst zullen toekomstige vaccins verdeeld worden in verhouding tot de bevolking. Dat zou dan voor België neerkomen op ongeveer 7,7 miljoen dosissen (volgens cijfers uit 2019 van Eurostat). Aangezien er steeds twee dosissen nodig zijn, zouden daarmee ongeveer 3,9 miljoen Belgische inwoners geholpen zijn. “Zodra het vaccin beschikbaar is, zullen we het snel over alle Europese landen verdelen, waarbij iedere lidstaat een eerlijk deel krijgt, gebaseerd op het inwonersaantal. Lidstaten krijgen het vaccin op hetzelfde moment geleverd, aan dezelfde voorwaarden”, aldus commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

LEES OOK. Coronavaccin Pfizer doeltreffend: komen er ook ‘slechtere’ en wie bepaalt wat we krijgen?

Raamcontracten

Maar de Europese Commissie heeft nog met drie andere producenten gelijkaardige raamcontracten, met Johnson&Johnson, Astrazeneca en Sanofi-GSK. Ook zij hebben veelbelovende kandidaatvaccins. Pfizer en Biontech stelden maandag als eerste Westerse producent veelbelovende data voor van hun klinische tests.

Geen enkele producent heeft echter al toelating voor de Europese markt. Die toelating moet komen van geneesmiddelenagentschap EMA, van zodra er voldoende resultaten zijn van de klinische tests.

LEES OOK. Wie krijgt het coronavaccin straks eerst?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer