Direct naar artikelinhoud
Coronavaccin

Europese Commissie koopt 200 miljoen doses coronavaccin: zeker 3,87 miljoen Belgen zullen prik kunnen krijgen

Europese Commissie koopt 200 miljoen doses coronavaccin: zeker 3,87 miljoen Belgen zullen prik kunnen krijgen
Beeld Getty Images

EU-commissaris van Volksgezondheid Stella Kyriakides heeft een contract getekend met BioNTech-Pfizer voor de levering van 200 miljoen doses coronavaccin. Europa nam meteen ook een optie op nog eens 100 miljoen extra doses. Als België intekent, kan het al zeker op 7,74 miljoen doses rekenen, goed voor het vaccineren van 3,87 miljoen mensen.

en

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen noemt het vaccin “het meest veelbelovende tot dusver”. Maandag liet geneesmiddelenproducent Pfizer nog weten dat het 90 procent doeltreffend is, een stuk beter dan verwacht.

De lidstaten krijgen vijf werkdagen de tijd om te laten weten of ze willen meedoen met het contract. Als de vaccins van het Amerikaans-Duitse samenwerkingsverband door de Europese autoriteiten goedgekeurd worden, kan België aanspraak maken op 7,74 miljoen van de eerste 200 miljoen doses voorraad. Dat is goed voor het vaccineren van 3,87 miljoen mensen, omdat daarvoor twee doses nodig zijn. België zal dat naar alle verwachtingen doen. 

Elke lidstaat krijgt een eerlijk deel afhankelijk van het bevolkingsaantal. De doses worden op hetzelfde moment geleverd en voor iedereen aan dezelfde voorwaarden, aldus nog Von der Leyen.

‘Grote stap voorwaarts’

Pfizer en BioNTech laten weten dat, afhankelijk van klinisch succes en wettelijke goedkeuring, “leveringen kunnen beginnen aan het einde van 2020. De definitieve leveringsovereenkomst met de Europese Commissie is de grootste vaccinorder voor Pfizer en BioNTech tot nu toe”, zegt Pfizer-bestuursvoorzitter Albert Bourla, “en een grote stap voorwaarts naar ons doel om een Covid-19-vaccin beschikbaar te stellen voor kwetsbare doelgroepen”.

De vaccins voor Europa worden geproduceerd bij BioNTech in Duitsland en bij Pfizer in België.

De commissie heeft al contracten voor Covid-19-vaccins getekend met drie andere farmaceuten. Het gaat om AstraZeneca (300 miljoen doses plus optie op nog eens 100 miljoen), Sanofi-GSK (300 miljoen) en Janssen Pharmaceutica (200 miljoen).

Te veel optimisme

Daarnaast heeft de commissie nog raamovereenkomsten met CureVac voor de levering van 225 miljoen doses en een optie op 180 miljoen en met Moderna (80 miljoen). Met een gevarieerde ‘vaccinportefeuille’ hoopt de commissie de kans voor de lidstaten te vergroten om, als vaccins het groene licht krijgen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), direct toegang te hebben tot de vaccins.

Kyriakides waarschuwde nog voor te veel optimisme. “Ik ben me ervan bewust dat de burgers hoge verwachtingen hebben van de vaccins. Maar daarmee is het coronavirus niet meteen weg.”

Lees ook:

Van koelcontainers over diepvriesstraten tot vaccinatiecentra: zo raakt het coronavaccin bij ons

Zelfs met een vaccin zijn we nog lang niet van het coronavirus af