Elia

Hoogspanning zorgt voor stress in Avelgem en Kluisbergen

Elia wil een nieuwe hoogspanningslijn aanleggen tussen Avelgem en Courcelles in Henegouwen. Elia is de netbeheerder van het hoogspanningsnet in Belgiƫ. De hoogspanning zorgt voor onrust in Avelgem en Kluisbergen. Daar zien ze de kabels liever niet boven de huizen hangen.

"De kabels moeten boven open ruimte hangen." Dat vinden de burgemeesters van Avelgem en Kluisbergen. Ze zijn samen in gesprek daarover met Elia. Burgemeester Lut Deseyn van Avelgem: "Ik zeg niet dat het hoogspanningsnet schadelijk is voor de gezondheid. Ik weet dat niet. Maar het is wel vervelend en het geeft een visuele vervuiling, dus in ieder geval proberen wij die lijn boven de open ruimte te leggen en zeker niet boven de huizen."Ā 

Windenergie voor Walloniƫ

"La boucle du Hainaut", zo zal de nieuwe leiding heten. Ze moet ervoor zorgen dat meer elektriciteit vanuit de Noordzee WalloniĆ« kan bereiken. Na meer dan twee jaar studie en onderzoek stelt Elia een corridor met een lengte van 85 km en een breedte van 200 meter voor. ā€œIn WalloniĆ« is de procedure al opgestart, in Vlaanderen nog nietā€ zegt Lode Dekimpe, schepen voor Gemeentebelangen in Kluisbergen.

In Vlaanderen begint de nieuwe leiding aan het hoogspanningsstation in Avelgem, vlak bij de Schelde. Vandaag ligt het tracƩ in Kluisbergen en Avelgem nog niet vast. "Er komt zeker een openbaar onderzoek en als gemeenten zullen we zeker ook nog verder samenzitten met Elia en alles opvolgen", zegt Dekimpe. Naar schatting duurt het nog drie jaar voor de werken kunnen starten.

Meest gelezen