‘Europese banken moeten zich voorbereiden op tsunami van wanbetalingen’

De Europese banken moeten hun balansen voorbereiden op het risico van door de pandemie veroorzaakte wanbetalingen die hen volgend jaar zullen treffen. Dat zegt Elke König in een interview met de Financial Times. König is voorzitter van de Single Resolution Board. Dat is het EU-agentschap dat belast is met de afwikkeling van bankfaillissementen.

Dat de EU een ‘bad bank’ moet voorzien om de problemen op te vangen, zoals de Europese Centrale Bank suggereert, vindt ze voorlopig niet nodig.  ‘Slechts voor een paar soorten leningen biedt een ‘bad bank’ uitkomst. Voor kmo-leningen of consumentenkrediet biedt zo’n constructie maar weinig voordelen’, aldus König. Wel moeten de banken intensief werk maken om levensvatbare leningen van niet-levensvatbare leningen te scheiden. 

König dringt er ook op aan dat de EU de staatssteun voor banken in moeilijkheden naar behoren harmoniseert. Volgens haar is er in de huidige situatie sprake van een ‘foute afstemming’ van het systeem.

Zombiebanken

Verwacht wordt dat het aantal wanbetalingen of ‘non-performing loans’ (NPL’s) in de eerste zes maanden van 2021 sterk zullen oplopen. De ECB heeft een reeks scenario’s ontwikkeld waarbij het aantal NPL in het meest extreme, maar mogelijke geval oploopt tot 1.400 miljard euro. Dat is 200 miljard euro meer dan tijdens de financiële crisis. In 2019 stond de teller nog op iets meer dan 500 miljard euro.

Volgens bankentoezichthouder en econoom Andrea Enria van de ECB moeten banken net wel van hun NLP’s worden afgeholpen. Als banken daarmee te lang wachten kunnen ze geen krediet meer verstrekken voor nieuwe projecten, waardoor een snel  economisch herstel verder wordt gehypothekeerd. Dan ontstaan volgens hem ‘zombiebanken’. Gespecialiseerde financiële instellingen kunnen die NPL’s dus beter overnemen en doorverkopen aan andere marktpartijen, aldus de Italiaan.

Meer