Direct naar artikelinhoud
OverzichtCoronacijfers

Ziekenhuisbezetting daalt in ons land, overlijdens stijgen naar gemiddeld 200 per dag

Ziekenhuisbezetting daalt in ons land, overlijdens stijgen naar gemiddeld 200 per dag
Beeld Wannes Nimmegeers

Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België blijft dalen. Ook het aantal patiënten dat met Covid-19 in het ziekenhuis en op de dienst intensieve zorg ligt, blijft dalen. Het aantal overlijdens gaat wel nog in stijgende lijn. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

In de week van 2 tot en met 8 november kwamen er per dag gemiddeld 7.665 nieuwe besmettingen bij. Dat is bijna een halvering (-46 procent) ten opzichte van de zeven voorgaande dagen.

Het laatste bevestigde dagcijfer dateert van zondag 8 november. Er kwamen toen 1.440 nieuwe besmettingen met het coronavirus bij, maar daarbij kan een weekendeffect spelen. Op maandag 9 november staan voorlopig 7.359 nieuwe gevallen in de boeken, maar dat aantal kan nog bijgewerkt worden. Hetzelfde geldt voor de 3.034 nieuwe gevallen van dinsdag 10 november en de 4 gevallen van woensdag 11 november.

In de zeven dagen vanaf 5 tot en met 11 november waren er dagelijks gemiddeld 520 ziekenhuisopnames. Het gaat om een kwart (-24 procent) minder dan in de voorgaande week. Momenteel liggen er 6.876 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis (3 procent minder dan er gisteren werden gemeld), van wie 1.463 op de afdelingen intensieve zorgen.

Het aantal overlijdens blijft voorlopig wel nog stijgen. Vanaf 2 tot en met 8 november bezweken dagelijks gemiddeld 199 mensen in België aan Covid-19. Dat is 32 procent meer dan in de week ervoor. De teller van het aantal bevestigde coronagevallen sinds het begin van de pandemie staat nu op 515.391. Het totale dodental bedraagt 13.758.

Het aantal testen neemt verder af tot 36.825 per dag. Om de laboratoria en de eerstelijnszorg te ontlasten, worden sinds enkele weken alleen nog mensen met symptomen getest, of mensen zonder symptomen bij een clusteruitbraak.

Ook de positiviteitsratio daalt verder, tot gemiddeld 23,7 procent. Dat betekent wel nog dat bijna één op de vier personen die getest worden, positief blijkt te zijn. Het cijfer zou volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 5 procent moeten liggen om de epidemie als onder controle te kunnen beschouwen.