Turks vliegtuig stort neer: minstens 37 doden

Bij de crash van een vrachtvliegtuig in de buurt van de Kirgizische hoofdstad Bisjkek, zijn al 37 mensen om het leven gekomen. Dat melden Russische media op basis van het Kirgizische ministerie voor Noodzaken. Intussen zegt de Turkse cargomaatschappij ACT Airlines dat een van haar toestellen betrokken was bij die crash.

De Boeing 747 was op weg van Hongkong naar Bisjkek, maar zou daar de landingsbaan gemist hebben, zo meldt een medewerker van het Kirgizische ministerie aan het Russische persbureau Tass. Het toestel belandde op huizen in de buurt van de luchthaven. Volgens de meest recente balans kwamen daarbij 37 mensen om het leven. Er werden ook vijftien huizen verwoest. Het vuur dat na de crash uitbrak, is intussen gedoofd. De meeste slachtoffers waren lokale omwonenden. Er lieten ook zes kinderen het leven.

“Om 7.40 uur (maandagochtend 2.40 uur Belgische tijd, red.) stortte een vrachtvliegtuig van een Turks bedrijf dat van Hong Kong kwam, neer in de buurt van de Manas-luchthaven als gevolg van de slechte weersomstandigheden”, zo zei een medewerker van het ministerie van Noodsituaties aan een Kirgizische radio.

De crash is wellicht veroorzaakt door een fout van de piloot. Dat blijkt uit de eerste conclusies van de specialisten die de crash onderzoeken, zo meldt de Kirgizische vicepremier Moukhammetkali Aboulgaziev. Aanvankelijk had het Kirgizische agentschap voor burgerluchtvaart gesteld dat het gecrashte toestel een vrachtvliegtuig van Turkish Airlines was. Maar intussen heeft het de Turkse cargomaatschappij ACT Airlines, ook bekend als myCARGO, meegedeeld de eigenaar van het betrokken vliegtuig te zijn.

“Mensen lagen te slapen”

De crash eiste niet enkel mensenlevens, maar verwoestte volgens het ministerie van Noodsituaties ook minstens 15 huizen. Momenteel is een grote reddingsactie aan de gang.

“Het vliegtuig stortte neer op huizen”, vertelde een getuige aan AFP. “Mensen werden met heel hun familie en kinderen gedood, veel mensen lagen te slapen.”

De Kirgizische vicepremier Moukhammetkali Aboulgaziev is intussen ter plaatse, samen met de ministers van Noodsituaties en van Transport, aldus een regeringsverklaring. President Almazbek Atambajev heeft zijn bezoek aan China afgezegd, zo meldden de Kirgizische media.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER