Jani Kazaltzis en Dominique Persoone. ©  Vier

Wij keken naar ‘Cook Ensemble’: na deze amuse zitten we al zo goed als vol

2 miljoen kijkers zitten dagelijks voor de (kom)buis in Frankrijk voor Tous en cuisine avec Cyril Lignac, een in allerijl tijdens de lockdown bedacht kookprogramma waarbij mensen thuis live meekoken met de Franse versie van Jeroen Meus. Met het succesvolle De Container Cup in het achterhoofd aarzelde Vier niet om het ijzer opnieuw te smeden als het heet is en een eigen versie te bereiden. Maar het gevaar van heet ijzer is dat je je er lelijk aan kan verbranden.

Thijs Van den Bos

Voor Cook Ensemble bracht Vier Dominique Persoone en Jani Kazaltzis na hun zeilavontuur – Over de Oceaan wordt later nog op Vier uitgezonden – opnieuw samen. Al is samen veel gezegd. De sympathieke chocolatier prepareert dagelijkse kost in de studio terwijl Jani, als een soort van sidekick op afstand, vanuit zijn eigen keukenkot de handelingen van de chef op de voet nabootst.

Net als twee onbekende huishoudens – ensembles genoemd – en een BV, die voor hun eigen camerawerk instaan. Iedereen die een beperkte basis wiskunde heeft gehad, telt vijf schermen die tegelijk de instructies van Persoone proberen op te volgen om het gerecht in veertig minuten tijd te serveren. En dat allemaal live op televisie – geen idee wat daar de meerwaarde van is? Het gevolg laat zich raden: wazige beelden, trage verbindingen en veel te veel mensen die lustig door elkaar tetteren.

Om wat orde in deze chaos te scheppen, probeert Persoone de thuiskoks “bij de lesse” te houden door als een overijverige schoolmeester om de haverklap iedereen tot de orde te roepen: “zijn jullie nog mee, ensembletjes?” en “gasse geven nu”. Hij doet dit in een onverstaanbaar West-Vlaams waardoor de kijker, na onder meer Château Planckaert en alles met Rik Verheye, stilaan medelijden krijgt met de ondertitelaars van tegenwoordig. De wisselwerking tussen Persoone en Kazaltzis, die voor Piet Snot achter zijn fornuis staat mee te knoeien, komt niet in de buurt van de magie die aanwezig was bij Pedro Elias en Wesley Sonck in het bij momenten hilarische De Container Cup.

Voor een komische noot moesten we ten huize Verhulst zijn, waar Viktor als BV-gast zijn reputatie van geen keukenprins te zijn alle eer aan deed. “Wat is chapelure?”, kon tellen als opener. In zijn trainingsbroek en met een pintje in de hand liet hij het allemaal over zich komen, terwijl Gert op de achtergrond – we gokken bij wijze van weddenschap – iets uit de ijskast kwam halen. Uiteindelijk toverde de Love Island-presentator toch een soort van (gigantisch) gerecht tevoorschijn, dat wellicht in de trog van de (sprekende) hond des huizes is beland. We kunnen niet wachten op die realityreeks rond De Verhulstjes.

Toch hebben we honger gekregen van de eerste aflevering van Cook Ensemble. Van die crunchy fishsticks met romige spinazie en rösti welteverstaan – het recept staat op Vier.be. Van het programma zelf zitten we na deze amuse al zo goed als vol.

Cook Ensemble, ma-vr om 18.45u op Vier
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER