Direct naar artikelinhoud
Politiek

Vlaams Belang start interne procedure tegen lid dat graf van Nederlandse SS-militair huldigt

Carrera Neefs bij het graf van Willem Heubel.Beeld Carrera Neefs

Op Wapenstilstand heeft Vlaams Belang-lid Carrera Neefs bloemen neergelegd aan het graf van de beruchte Nederlandse SS’er Willem Heubel. ‘Ik ben geen ontkenner, maar ik vergeet ook deze mensen niet’, klinkt het. Neefs is gemeenteraadslid in Wuustwezel en is ook actief binnen Schild & Vrienden. Vlaams Belang zegt een interne procedure te starten.

en

Op de foto’s en het filmpje die Neefs maakte van haar trip naar het kerkhof Ysselsteyn, de enige Duitse militaire begraafplaats in Nederland, is te zien hoe ze bloemen neerlegt bij het graf van Heubel. Neefs is daarbij zelf gekleed in een dirndl: een traditionele Duitse jurk die onder het naziregime werd gepromoot als deel van het ideaalbeeld van de Duitse vrouw.

“Tijdens de oorlog zijn er altijd meerdere kanten”, schreef Neefs bij haar posts op sociale media. “De winnaar schrijft het grootste deel van dit verhaal. Ik ben geen ontkenner, maar ik vergeet deze mensen ook niet.” Op haar Instagram-pagina, met 4.000 volgers, heeft ze het bericht donderdagnamiddag verwijderd. Kort daarna deed ze hetzelfde op haar Facebook-pagina.

Vlaams Belang start interne procedure tegen lid dat graf van Nederlandse SS-militair huldigt
Beeld Instagram

Obersturmführer Heubel

Willem Heubel was niet zomaar een militair. Heubel was in de jaren dertig lid van een persoonlijke lijfwachtgroep van Anton Mussert, leider van de Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland (NSB). Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot Heubel zich aan bij de Waffen-SS en vocht hij mee in Rusland. Hij stierf aan het einde van de oorlog, tijdens een gevecht met Canadese soldaten. Ondertussen was hij al een ‘SS-Obersturmführer’ geworden, een officier bij de SS.

Zijn zus Florentine was getrouwd met Meinoud Rost van Tonningen, een van de zwaargewichten van die nazistische NSB-partij. Zij bleef tot het einde van haar leven – ze stierf in een home in het Oost-Vlaamse Waasmunster – openlijk achter het nazisme staan.

Binnen extreemrechtse kringen leeft nu het idee dat de Tweede Wereldoorlog werd uitgevochten tussen ‘broedervolkeren’, legt Ico Maly uit, docent digitale media en politiek aan Tilburg University en auteur van Nieuw Rechts. Rechtsextremisten willen elkaar nu over de landsgrenzen heen de hand reiken, om samen de Europese beschaving te verdedigen, die volgens hen bedreigd wordt.

“Dat zie je in extreemrechtse memes ook vaak terugkomen”, zegt Maly. “Die klassieke verheerlijking van SS’ers is er in extreemrechtse middens altijd wel geweest. Maar het is erg uitzonderlijk dat iemand met zo’n groot aantal volgers er expliciet berichten over post. Het is ook dubbel pijnlijk voor het Vlaams Belang, dat zich als partij net probeert te distantiëren van neonazi’s.”  

Obersturmführer Heubel
Beeld Instagram

Neefs is gemeenteraadslid voor het Vlaams Belang in de Kempense gemeente Wuustwezel. Ze is ook een actief lid van Schild & Vrienden, en duikt regelmatig op bij activiteiten van de uiterst rechtse jongerenbeweging. Neefs zetelde aanvankelijk voor N-VA in de gemeenteraad. Maar ze verliet de partij na een ruzie over een zetel in de politieraad die N-VA zou afstaan aan Vlaams Belang. Neefs zei toen dat ze officieel als onafhankelijke zou zetelen, maar zou zich in de praktijk aansluiten bij Vlaams Belang.

Interne procedure

De Morgen contacteerde Neefs voor een reactie. Zij verwijst daarbij naar een bericht op haar Facebookprofiel, waarin het volgende te lezen stond: “Ik heb nooit de bedoeling gehad om een statement te maken, mensen te kwetsen of oorlog te verheerlijken, en ik vind het dan ook jammer dat bij een aantal mensen toch die indruk is gewekt. Voor mij is dit onderwerp nu afgesloten.”

Vlaams Belang zegt verveeld te zitten met de kwestie, en start een interne procedure op. VB-voorzitter Tom Van Grieken was niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens woordvoerder Jonas Naeyaert legde Neefs de bloemen neer voor een nabestaande die slecht te been was. “Iedereen heeft het recht om te rouwen", zegt Naeyaert. Hij ging niet in op de opmerking dat uit de berichten van Neefs blijkt dat ze niet zomaar bloemen neerlegt op vraag van iemand anders, maar zelf hulde brengt aan een nazi.

Interne procedure
Beeld Instagram