© AFP

Meteen grote verrassing bij vrouwen op Australian Open, Federer en Murray nemen eerste horde bij mannen

Simona Halep (WTA 4) heeft weinig plezier beleefd aan de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het seizoen dat maandag van start gegaan is in Melbourne. De als vierde geplaatste Roemeense werd in de eerste ronde zonder pardon uitgeschakeld door de Amerikaanse Shelby Rogers (WTA 52), het werd 6-3 en 6-1.

De ‘Happy Slam’ lijkt Halep niet te liggen, want ook vorig jaar werd ze er al in de eerste ronde uitgeschakeld. In 2014 en 2015 schopte ze het Down Under nog tot in de kwartfinales.

Naast Halep sneuvelden er met de Italiaanse Roberta Vinci (WTA 19) en de Nederlandse Kiki Bertens (WTA 22) overigens nog twee geplaatste speelsters bij de vrouwen. Vijftiende reekshoofd Vinci moest met 6-1 en 7-6 (7/3) buigen voor de Amerikaanse Coco Vandeweghe (WTA 35) en ook negentiende reekshoofd Bertens verloor van een Amerikaanse. Zij werd met 7-5 en 7-6 (7/5) geklopt door Varvara Lepchenko (WTA 88).

© EPA

Titelverdedigster heeft driesetter nodig

Topreekshoofd Angelique Kerber (WTA 1) gaat wél door naar de volgende ronde, al ging dat niet zonder moeite. De Duitse titelverdedigster had drie sets nodig om zich te ontdoen van de Oekraïense Lesia Tsurenko (WTA 51). Na twee uur en vier minuten stonden de 6-2, 5-7 en 6-2 en setstanden op het scorebord.

Lange tijd leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Duitse, die met 6-2 en 3-1 leidde en bij 5-3 voor de wedstrijd mocht serveren. Bij een 5-4 voorsprong in set twee kreeg ze zelfs een matchbal, maar toen ging het even mis. Tsurenko knokte voor wat ze waard was en pakte op haar vijfde setpunt de tweede manche met 5-7. In de beslissende set stak ‘Angie’ echter een tandje bij (6-2).

Het werd een deugddoende zege voor de nummer één van de wereld, die een slechte voorbereiding achter de rug heeft. In Brisbane en Sydney werd ze immers snel uitgeschakeld, nu was ze wel bij de les. In de tweede ronde mag de titelhoudster, die woensdag haar 29e verjaardag viert, de baan op tegen de Duitse Carina Witthoeft (WTA 89).

© EPA

Andy Murray neemt eerste horde

Bij de mannen vielen voorlopig nog geen grote verrassingen te bespeuren. Vijfde reekshoofd Kei Nishikori (ATP 5) had wel vijf sets nodig om zich van de Rus Andrey Kuznetsov (ATP 45) te ontdoen, het werd 5-7, 6-1, 6-4, 6-7 (6/8) en 6-2.

© EPA

Stan Wawrinka komt met de schrik vrij

Ook Stan Wawrinka (ATP 4) plaatste zich met bijzonder veel moeite voor de tweede ronde. De als vierde geplaatste Zwitser, de toernooiwinnaar van 2014, haalde het pas na een zware vijfsetter van de Slovaak Martin Klizan (ATP 34). Het werd 4-6, 6-4, 7-5, 4-6 en 6-4 na een duel dat 3 uur en 24 minuten duurde.

Wawrinka won de Australian Open in 2014 en schopte het er een jaar later tot in de halve finales. Vorig jaar werd hij in Melbourne uitgeschakeld in de vierde ronde, later op het seizoen werd hij wel eindlaureaat op de US Open. In de tweede ronde moet de Zwitser de baan op tegen de Amerikaan Steve Johnson (ATP 30). Die klopte de Argentijn Federico Delbonis (ATP 44) met 6-3, 6-4 en 6-4.

© AFP

Andy Murray moet onder stoom komen

Ook Andy Murray begon met een zege aan het toernooi. De Schotse nummer één van de wereld, het topreekshoofd in Melbourne, haalde het in drie sets van de Oekraïner Illya Marchenko (ATP 95). De eerste twee sets in de Rod Laver Arena liepen nog vrij moeizaam (7-5 en 7-6 (7/5)), in de derde manche ging het iets makkelijker (6-2). Olympisch kampioen Murray stond al vijf keer in de finale van de Australian Open (2010, 1011, 2013, 2015 en 2016), maar kon de Happy Slam nog nooit winnen. In ronde twee botst hij op de Rus Andrey Rublev (ATP 152).

© EPA

Foutloze start voor Federer

Roger Federer (ATP 17) nam een foutloze start. De viervoudige eindwinnaar, teruggezakt naar de zeventiende plaats op de ATP-ranking, nam in de eerste ronde in vier sets de maat van de Oostenrijkse qualifier Jurgen Melzer (ATP 300). De setstanden waren 7-5, 3-6, 6-2 en 6-2.

Federer won de Australian Open in 2004, 2006, 2007 en 2010 en schopte het daarnaast ook zevenmaal tot in de halve finales Down Under. Tegen zijn 35-jarige leeftijdsgenoot Melzer, die in de kwalificaties nog Joris De Loore uitgeschakeld had, trok hij het laken na twee uur en vijf minuten naar zich toe. In ronde twee moet de FedExpress de baan op tegen de Amerikaan Noah Rubin (ATP 200).

© EPA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer