Direct naar artikelinhoud
Knuffelcontact

Hoe de Belgische term ‘knuffelcontact’ de wereld rondgaat

Hoe de Belgische term ‘knuffelcontact’ de wereld rondgaat
Beeld Getty Images

De afgelopen weken haalde België het wereldnieuws omwille van de snel escalerende tweede coronagolf, waarmee we het tot slechtste land in Europa schopten. Gelukkig halen we ook op een luchtigere manier het wereldnieuws. Met name ons concept ‘knuffelcontacten’ maakt internationaal furore.

Terwijl voormalig premier Sophie Wilmès (MR) het steevast bij nauwe contacten hield, heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) het sinds het aantreden van de nieuwe regering voortdurend over ‘knuffelcontacten’. Een term die ook internationaal tot de verbeelding spreekt, want zowel Britse, Italiaanse, Amerikaanse als zelfs Chinese media berichtten er de afgelopen dagen gretig over.

De Britse krant The Telegraph was de eerste die de term ter sprake bracht op de dag dat de regering de nieuwe nationale lockdown afkondigde. Volgens de krant werd het concept ingevoerd om “de mentale gezondheid van alleenstaanden tijdens de lockdown te garanderen”. De krant wijst er ook op dat alleenstaanden twee ‘hug-buddies’ mogen hebben.

De populaire tabloid The Sun pakte er de dag nadien dan weer groot mee uit. “Hug it out” (knuffel erop los), kopte de krant voor ze haar lezers vroeg wie zij als knuffelcontacten zouden kiezen. Wel had de tabloid het bij het verkeerde eind wanneer ze schreven dat iedereen twee knuffelcontacten mag kiezen. Dat geldt namelijk enkel voor alleenstaanden.

‘Schattig klinkend fenomeen’

Ook in Italië, een land dat opnieuw zwaar getroffen wordt door de coronacrisis, werd er aandacht besteed aan de term. Een van ’s lands populairste kranten, de Corriera della Sera, legde aan haar lezers haarfijn uit wat het concept precies inhoudt.

Het Oekraïnse Liga.net heeft het op zijn beurt dan weer over “een schattig klinkend fenomeen” dat “de serieuze psychologische problemen van een bevolking die coronamoe is moet counteren”.

Maar ook buiten de Europese landsgrenzen maakte de term furore. Het concept schopte het zelfs tot in de Chinese media, waar China Global Television Network er zelfs een heuse explainer-video over maakte.

Last but not least is er ook het Amerikaans-Canadese VICE dat het nieuws zelfs op haar Instagrampagina deelde. Het artikel legt ook het nut uit van het concept en maakt de vergelijking met onze noorderburen waar er een ‘seksbuddy’ toegelaten was tijdens de eerste lockdown.

View this post on Instagram

Een foto die is geplaatst door null (@vice) op