Direct naar artikelinhoud
CoronavirusUpdate

▶ Toestand in Italië opnieuw precair, blijkt uit nieuwe beelden: patiënten krijgen zuurstof op parking van ziekenhuis

▶ Toestand in Italië opnieuw precair, blijkt uit nieuwe beelden: patiënten krijgen zuurstof op parking van ziekenhuis
Beeld Photo News

Het gaat de verkeerde kant op met het coronavirus in Italië. Opnieuw. Het land leek aanvankelijk aan het ergste te ontsnappen tijdens de tweede coronagolf. Maar de situatie verergert de jongste weken zienderogen. Nieuwe beelden tonen onder meer hoe patiënten zuurstof krijgen in hun wagen op de parking van een ziekenhuis in de stad Napels, de derde stad van het land. Italië doet nu een beroep op hotelkamers om extra capaciteit te creëren.

Video wordt geladen...

De beelden uit de overvolle Italiaanse ziekenhuizen tijdens de eerste grote coronagolf staan vast nog op het netvlies gegrift van veel mensen. Zwaar zieke patiënten lagen er op de gang, dokters getuigden hoe ze keuzes moesten maken wie ze zouden redden en wie niet.

Terwijl het zwaar getroffen land het in de tweede golf beter leek te doen, doen nieuwe beelden nu het ergste vrezen. Onder meer in de zuidelijke stad Napels. Beelden van het Cotugno-ziekenhuizen laten lange rijen van wachtende ambulances en voertuigen zien met mensen die vermoedelijk besmet zijn. Omdat er binnen en in de ziekenhuizen in de omgeving geen plaats meer is, krijgen mensen met ademhalingsproblemen gewoon zuurstof toegediend in hun wagen.

Minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio erkent dat de situatie in de regio van Napels uit de hand loopt. “Mensen worden behandeld in hun wagen op de parking, anderen sterven in ambulances omdat ze nergens heen kunnen of worden soms gewoon niet opgehaald thuis, ondanks herhaalde telefoontjes.”

▶ Toestand in Italië opnieuw precair, blijkt uit nieuwe beelden: patiënten krijgen zuurstof op parking van ziekenhuis
Beeld REUTERS

Campanië - waartoe Napels behoort - heeft het derde hoogste aantal coronabesmettingen van het land, maar is nog altijd geel gekleurd. Dat betekent dat restaurants en bars om 18 uur dicht moeten en dat er vanaf 22 uur een avondklok geldt. Voorlopig zijn alleen Lombardije, Calabrië, Piëmont en Valle d’Aosta rood. Inwoners mogen er alleen de straat op voor essentiële zaken zoals werk, school en levensmiddelen.

Hotels als noodcapaciteit

In de Italiaanse hoofdstad Rome wordt een vijftiental hotels gebruikt om patiënten met Covid-19 op te vangen. Samen hebben ze een capaciteit van achthonderd bedden, die al voor de helft zijn ingenomen. Ook in andere delen van Italië wordt een beroep gedaan op hotels, die samen al goed zouden zijn voor een noodcapaciteit van 15.000 kamers.

“We komen al enkele dagen ziekenhuisbedden tekort, de ambulances staan in file voor de spoeddiensten”, zegt Simona Amato, directrice van de ziekenhuizen in het arrondissement Latium. Daarom wordt een beroep gedaan op hotels. Zo biedt het Sheraton Parco de’Medici 169 kamers, waarvan er 49 zijn uitgerust om zuurstof te kunnen toedienen.

In de hotels worden patiënten opgevangen waarvan de toestand niet zorgwekkend is en mensen die op weg zijn naar genezing.

Woensdag ging Italië voorbij de symbolische kaap van 1 miljoen bevestigde coronabesmettingen. Er werden ook bijna 38.000 nieuwe gevallen in de laatste 24 uur gemeld. Het aantal doden zit ook weer in de lift. Er kwamen er het afgelopen etmaal 636 bij, wat het totaal op meer dan 43.500 brengt.

Hotels als noodcapaciteit
Beeld EPA
Hotels als noodcapaciteit
Beeld EPA

Er gaan intussen steeds meer stemmen op voor een nieuwe nationale lockdown. De eerste had een rampzalig effect op de economie en daarom probeert de Italiaanse regering een tweede te vermijden. Dat heeft premier Giuseppe Conte woensdag gezegd aan de Italiaanse krant La Stampa.

Volgens de zorgsector mag echter geen tijd verloren worden. Het hoofd van de dienst infectieziekte in het Sacco-ziekenhuis in Milaan - Massimo Galli - waarschuwde maandag op tv-zender RAI nog dat de situatie “grotendeels niet meer onder controle is” en dat het zorgsysteem de toevloed van patiënten opnieuw niet meer aankan. 

Overrompeld

Zijn collega Filippo Anelli van de Nationale Federatie van de Orden van Chirurgen en Tandartsen (FNOMCEO) vertelt hetzelfde verhaal. “We hebben vrij kritieke levels bereikt. Overal staan lange rijen ambulances aan de spoeddiensten. De diensten intensieve zorg worden overrompeld. Ofwel roepen wij het virus een halt toe, ofwel zal het virus ons een halt toe roepen. Want alles wijst erop dat ons systeem dit niet aankan.”