Amerikaanse beurzen zien winsten van aangekondigd coronavaccin wegsmelten

De Amerikaanse beurzen reageerden donderdag negatief op berichten over een aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen. De Dow Jones sloot de beursdag af met een achteruitgang van 1,4 procent, terwijl de S&P 500 en de Nasdaq een daling met respectievelijk 1,3 procent en 0,8 procent moesten melden.

Woensdag was in de Verenigde Staten een nieuw record van meer dan 144.000 besmettingen genoteerd. Daarmee rijst ook de vraag of de economie nog voor het einde van het jaar in staat zal zijn een heropleving te laten optekenen.

Jerome Powell

Er was sprake van een algemene terugval, maar de zwaarste impact werd genoteerd bij aandelen die voor economische cycli gevoelig zijn. De S&P 500 noteerde nog amper 0,5 procent boven het niveau van vorige week vrijdag. Dit betekent dat nagenoeg alle winsten na de aankondiging van een efficiënt coronavaccin door Pfizer en BionTech nagenoeg volledig zijn uitgewist.

Het dieptepunt van de Amerikaanse beursdag vandaag volgde op de uitspraken van Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, over de economische vooruitzichten. Hij maakte daarbij gewag, zelfs na het positieve nieuws over een potentieel vaccin eerder deze week, van een aanhoudende onzekerheid.

‘Het is, vooral op korte termijn, nog te vroeg om met enig vertrouwen de implicaties van het nieuws over een vaccin voor het verloop van de economie in te schatten,’ aldus Powell. ‘Door de verdere verspreiding van het virus kunnen de volgende maanden zelfs een uitdaging worden.’

Beperkingen

De Verenigde Staten hebben sinds het begin van de coronapandemie al meer dan 10 miljoen besmettingen moeten melden. Sommige regio’s, waaronder New York City en San Francisco, hebben zelfs nieuwe beperkingen aangekondigd in een poging de verspreiding te vertragen.

‘Na de presidentsverkiezingen is er nu ook opnieuw meer ruimte voor bekommernissen over het coronavirus,’ zeggen analisten.

De reisindustrie en de banksector werden de grootste slachtoffers. Het aandeel van United Airlines verloor meer dan 2 procent. Ook JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo moesten meer dan 1 procent inleveren. Ook Amazon en Netflix dienden een terugval met respectievelijk 1,2 procent en 1,5 procent melden.

Meer